hamburger-icon

Kliker.info

Obilježena 68. godišnjica slavne bitke: Antifašisti žele zajedničku Bosnu i Hercegovinu

Obilježena 68. godišnjica slavne bitke: Antifašisti žele zajedničku Bosnu i Hercegovinu

19 Juna
07:31 2011

Imao sam 14 godina, osam mjeseci i sedam dana kada sam uzeo pušku u ruke. A i danas ratujem za mir, ljubav i dostojanstvo čovjeka. Ovo su riječi Omera Masle Malog, najmlađeg pripadnika Mostarskog bataljona 4. hercegovačke brigade.

Borba traje               Zajedno s rijetkim preživjelim saborcima, ali mnogo većim brojem onih koju poštuju tekovine Narodnooslobodilačkog rata (NOR), jučer je na Sutjesci obilježio 68. godišnjicu najslavnije bitke iz Drugog svjetskog rata.- Vidite ovaj Maglić, još je pod maglom. Tu je moj bataljon napravio darmar od Švaba. Peta ofanziva trajala je krvavih 30 dana. Ono brdo, Vučevo, ne zna govoriti. Prva proleterska je bila desno, Četvrta crnogorska u sredini, moj bataljon lijevo. Švabe su skakale sa stijena od našeg juriša – sjeća se Maslo.

Delegacije SUBNOR-a BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, predstavnici antifašističkih i udruženja „Josip Broz Tito“ iz brojnih gradova bivše Jugoslavije položile su cvijeće na spomen-kosturnicu u kojoj počivaju posmrtni ostaci 3.301 od više od 7.000 poginulih partizana. Fašizam je još živ i borba i danas traje, poručeno je s Tjentišta. Borci iz BiH su podijeljeni, kazao je predsjednik SUBNOR-a BiH Jure Galić.- Podijelile su ih vladajuće snage, oni koji bi htjeli da imaju RS koja se uklapa u velikosrpski poredak, državu kakvu su htjeli Karadžić, Mladić i Milošević. Mi ne prihvatamo takav koncept, već samo ono što je tekovina naše borbe ovdje na ovim prostorima i kako je zabilježeno u dokumentima sa zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a – kazao je Galić.

Telegram podrške                        Antifašisti ne žele Bosnu koja je srpska, hrvatska ili muslimanska, već zajedničku državu svih njenih naroda i u tome su razlike između SUBNOR-a BiH i RS, poručeno je jučer. Skupu su se obratili Tit Turšek iz Slovenije, Marinko Vlašić iz Hrvatske, Boro Banović iz Crne Gore, a telegram podrške uputio je i federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez.
Osim zastava zemalja s podrućja bivše Jugoslavije, na Tjentištu su se jučer vihorile i zastave bivše države, te pjevale partizanske pjesme.

Jedinstvo i cjelovitost                      Član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus kazao je da je delegacija iz Srbije na Sutjesku došla da oda počast poginulima, ali i da preda najnoviji raport s dijela fronta koji drže antifašisti te zemlje.- Mangupi iz naših redova, a najveći su došli iz sredine iz koje mi dolazimo, čekali su priliku i započeli krvavi ples kada je sav civilizovani svijet mislio da je tako nešto nemoguće. Svi znamo šta je sve uradio taj galopirajući nacionalsocijalizam s Miloševićevim likom – rekao je Kraus i poručio da će antifašisti braniti jedinstvo i cjelovitost BiH kao nezavisne države.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku