hamburger-icon

Kliker.info

Obilježena 21. godišnjica ubistva Hakije Turajlića: Likvidiran zbog znanja, spoznaja i mogućnosti

Obilježena 21. godišnjica ubistva Hakije Turajlića: Likvidiran zbog znanja, spoznaja i mogućnosti

08 Januara
16:35 2014

Turajlic12Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježili 21. godišnjicu ubistva prvog ratnog predsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, javlja Anadolija.Turajlić,koji je i prijeratni direktor bh. privrednog giganta Energoinvesta, u svoje vrijeme je bio jedan od najsposobnijih i najspremnijih da vodi ekonomsku obnovu Bosne i Hercegovine, kazao je direktor Energoinvesta Enes Čengić.
“Njegovo znanje, spoznaja i mogućnosti su bili jedan od razloga zašto je on likvidiran. On je ubijen pod kontrolom međunarodne zajednice, jer je izveden iz transportera. Da vas izvedu iz vozila međunarodnih snaga i ubiju, to je zločin uz najblaže rečeno praćenje međunarodne zajednice. Nažalost, do danas nije otkriven zločinac koji je to učinio i sigurno da je gubitak Hakije Turajlića u to doba, kada je BiH krvarila na svim stranama, bio veliki gubitak za zemlju”, rekao je Čengić.

Prema riječima ratnog člana Predsjedništva RBiH Stjepana Kljuića, ono što je Hakija Turajlić na početku zacrtao, bilo bi sudbonosno danas, da nije došlo do domaće izdaje.
“Hakija Turajlić tražio je da sva sredstva koja je BiH dobijala, bilo donacijama, bilo povratkom dugova naših preduzeća, dolaze na račun Vlade i da ih Vlada onda distribuira. Tu je došlo do nesporazuma. Nikad se neće provesti istraga tko je kriv, jer tog dana Hakija Turajlić nije trebao da ide na sastanak. Za mene, to je veliki gubitak, vezan sam i osobnim prijateljstvom. Lijepo što se i toliko godina nakon ubojstva skupljaju prijatelji i odaju mu poštovanje, jer on je to zaista zaslužio”, poručio je Kljuić.

Današnjem polaganju cvijeća na mazar Hakije Turajlića prisustvovali su i Turajlićeva supruga Jasmina i brat Alija, koji nisu željeli davati izjave. Cvijeće su položili i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković te prijatelji i radne kolege.Hakija Turajlić ubijen je 8. januara 1993. godine na punktu “Sijera 4”, kada se sa sarajevskog aerodroma vraćao u oklopnom vozilu francuskog UNPROFOR-a. Vozilo su zaustavili pripadnici srpskih vojnih formacija, nakon čega su se otvorila vrata i jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.Iako je 1998. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, a kojom se teretio i za ubistvo Turajlića, Vasić je oslobođen optužbi, a proces je ponavljan tri puta. Za Turajlićevu smrt još uvijek niko nije odgovarao. (Kliker.info-AA)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku