hamburger-icon

Kliker.info

Obilježen Dan šehida: Zalagati se za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu !

Obilježen Dan šehida: Zalagati se za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu !

18 Jula
15:31 2015

Dansehida1Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan šehida, a tim povodom predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali su jutros počast bosanskohercegovačkim braniteljima posjetom šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.Da današnji dan predstavlja sjećanje na one koji su odbranili domovinu BiH, istakao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako je obaveza svih sjećanje na poginule šehide.

“Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir u ovoj zemlji, da unaprijedimo proces pomirenja, da nikada više ljudi ne ginu u ovoj zemlji”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, mora se nastaviti stalno raditi na tome da BiH postane zemlja kakvom su je zamišljali poginuli borci.

“Nijedno mjesto gdje je poginuo šehid, gdje je njegova kost i krv, Tomašica, Srebrenica, Manjača, nikada neće biti ništa nego li BiH, to je moja poruka. Mi ćemo sačuvati amanet šehida BiH”, dodao je.

Položeno je i cvijeće na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića gdje su imami proučili Fatihu, a potom i Jasin. Govoreći o svom ocu, Izetbegović je kazao kako je sjećanje na njega stalno prisutno.

“Bez mudrosti moga oca svima je nama teško. Bez čovjeka, njegovog znanja, teško je, ali mislim da smo na njegovom putu, potrudit ćemo se pa će i on i šehidi BiH biti zadovoljni”, zaključio je Izetbegović.

Da su za slobodu koju danas uživaju građani BiH najzaslužniji poginuli šehidi koji su dali svoje živote tokom ratnom perioda 1992.-1995., istakao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

“Njima ćemo se odužiti još bolje tako što ćemo se nastaviti zalagati za ono za šta su se oni borili, a to je cjelovita, demokratska BiH ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji, brinuti se o njihovim porodicama i u svakoj prilici odavati im poštovanje”, kazao je Džaferović.

Cvijeće na spomen-obilježje na Kovačima položile su pored Izetbegovića i Džaferovića, delegacija potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, delegacija federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacija Kantona Sarajevo, delegacija Grada Sarajeva, delegacija Općine Stari Grad, delegacija Općine Centar i Novo Sarajevo, delegacija Centrale Stranke Demokratske Akcije (SDA), organizacija omladine i žena SDA, delegacija brigadnih udruženja Prvog korupusa Armije RBiH i drugi brojni građani.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku