hamburger-icon

Kliker.info

Obamina zadužbina : Američki Vrhovni sud podržao ‘Obamacare’, konzervativci u žalosti !

Obamina zadužbina : Američki Vrhovni sud podržao ‘Obamacare’, konzervativci u žalosti !

26 Juna
06:50 2015

ACA1Američki Vrhovni sud podržao je Zakon o zdravstvenoj zaštiti predsjednika Baracka Obame.Odluka Vrhovnog suda o poreznim olakšicama na nacionalnom nivou otvorila je vrata provedbe ovog zakona.Zakon su podržali predsjednik Vrhovnog suda John Roberts i sudija Anthony Kennedy, obojica konzervativci.”Kongres je podržao ovaj zakon da bi se poboljšala zdravstvena zaštita, a ne da bi bila uništena”, kazao je Roberts.

Sud je sa šest glasova za i tri protiv glasao da novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, popularno zvan “Obamacare”, donesen 2010. godine, ne ograničava subvencije na države koje su same osnovale vlastite internetske berze zdravstvenog osiguranja.Odluka znači da će subvencije ostati na snazi ne u samo 13 država koje su same osnovale vlastite berze i tri države koje imaju mješoviti državno-savezni model, nego i u 34 države koje koriste berzu kojom upravlja savezna vlada.

Riječ je o poreznim subvencijama predviđenim zakonom koje pomažu ljudima s niskim i srednjim prihodima da kupe privatno zdravstveno osiguranje.Berze omogućuju kupcima da upoređuju i biraju iz cijelog niza različitih ponuda.Sudije su podržale tumačenje Obamine administracije da subvencije vrijede za cijelu zemlju nezavisno o tome jesu li savezne države same osnovale svoje berze, ili je to učinila savezna vlada.To znači da će postojeći sistem ostati na snazi i subvencije će biti dostupne u svih 50 država.

Da su pobijedili protivnici, najmanje 6,4 miliona ljudi u 34 države ostalo bi bez subvencija koje im omogućuju da si kupe privatno zdravstveno osiguranje.Prosječna subvencija iznosi 272 dolara na mjesec.Ovo je drugi put u zadnje tri godine da je Vrhovni sud glasao u prilog tog zakona, koji konzervativci nastoje srušiti.Obamina reforma javnog zdravstva predložena je 2008. godine, a pred Kongresom se zakon našao dvije godine kasnije.”Obamacare” je bio česta meta kritika republikanaca, ali i kamen spoticanja između republikanske i demokratske struje u Kongresu.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku