hamburger-icon

Kliker.info

Obamina tiha revolucija : Slom konzervativaca – početak novog svjetskog poretka

Obamina tiha revolucija : Slom konzervativaca – početak novog svjetskog poretka

06 Novembra
07:01 2008

Osim što na naslovnicama donose slogane dobrodošlice prvom crnom predsjedniku, američke novine upućuju da će se s dolaskom Baracka Obame u Bijelu kuću u američkoj politici dogoditi neke “tektonske promjene”. Simbolizam Obaminog izbora ravan je veličini prvog ljudskog koraka na mjesecu, a 4. studeni prodrmao je Ameriku ništa manje nego 11. septembar 2001, navode pojedini mediji.  Amerika se promijenila više u jednoj noći, nego kada je Lyndon Johnson osvojio izbore 1964., godinu nakon atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja, piše u svojoj analiziPolitico.com. Dolaze “seizmičke promjene koje zahvaćaju više od 4 posto Obamine margine prednosti u ukupnom broju glasova”, navodi se u istoj analizi, koja predviđa potpuni “slom konzervativnog vala”. Drugi navode kako je svijet s Obamom “dobio ono što je čekao”, te da je na djelu “tiha Obamina revolucija”, koja može dovesti do novog svjetskog poretka.Većina republikanskih stratega, koji su pobjedu demokratskog predsjedničkog kandidataproglasili “nezaustavivim Obaminim tsunamijem” vjeruju da je ovo “početak kraja” Reaganove ere, koja je potrajala posljednjih 30 godina. Čak je i Clintonovih osam godina u Bijeloj kući bilo označeno nekim “konzervativnim idejama” (zahtjev da se radi umjesto da se prima socijalna pomoć i obrana braka kao tradicionalne vrijednosti), te konzervativnom retorikom, poput stalnih podsjećanja,kako je “vrijeme glomazne vlade – gotovo”, no s Obamom bi priča mogla biti drugačija!
Republikanci bez vođe i jasnih vizija
Obama je zaustavio republikansku dinamiku, prekidajući ciklus u kome su konzervativci od 1980. – pet puta dobivali ključeve Bijele kuće. “Republikanska stranka je nakon ovog sloma poslana na ozbiljan remont”, navode američkianalitičari, upućujući na ankete, po kojima su glasači koji su željeli istinsku promjenu u Americi – glasovali 89 prema 9 posto u korist Obame. epublikanci su izgubili bitku čak i oko poreza. Svoju znanu mantru: ”demokrati žele povećati vaš porez”, nisu mogli povezati s Obamom.Republikanski pokret na čijem su čelu u protekla, skoro dva desetljeća bili Newt Gingrich i Tom DeLay, “ključari” Bijele kuće Bush i Cheney, te glavni strateg Karl Rove — “ostavljen je bez jasnog lidera i bez jasnog dnevnog reda …” No, slom konzervativnog vala, ne znači odmah i pojavu “liberalnog vala”, navode ovdašnje medijske analize.
Zbogom oružju?
Pet promjena koje s Obamom ipak, gotovo sigurno treba anticipirati, počinju s očekivanim usvajanjem nove legislative u oba doma Kongresa gdje demokrati sada kontroliraju još jaču većinu. Republikanci će biti istisnuti i s ključnih pozicija u federalnoj vladi, pa čak i iz lobističkih firmi.Promjene treba očekivati u imenovanju liberalnijih sudaca za Vrhovni sud (US SupreemeCourt), dok u “običnoj” svakodnevnoj politici valja očekivati, potiskivanje naglašavanja religijskih uvjerenja i slavljenja oružja tamo gdje tome nije mjesto, predviđaju američki analitičari.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku