hamburger-icon

Kliker.info

Obamina opreznost prema svijetu – prednost ili mana : Zašto je izjava,”Mi još nemamo strategiju”,izazvala pravu buru ?

Obamina opreznost prema svijetu – prednost ili mana : Zašto je izjava,”Mi još nemamo strategiju”,izazvala pravu buru ?

31 Avgusta
07:25 2014

obama003Čak i njegov najgori neprijatelj ne mogu da optuže predsjednika Baraka Obamu da paniči dok krize eksplodiraju širom svijeta, jer je odlučan da ne dozvoli da mu se nametne tempo koji nije njegov, piše agencija AFP u analizi.”Dok gledate večernje vijesti, imate osjećaj da svijet propada”, rekao je američki predsjednik u petak na zabavi na kojoj se prikupljao novac za Demokratsku stranku.

“Svijet je uvijek bio u haosu – samo što to tek sada shvatimo, dijelom zbog društvenih mreža”, ocijenio je on, naglasivši da američka vojska nikada nije bila toliko moćna kao sada, kada se suočava s džihadistima i geopolitičkim prijetnjama.Pred više međunarodnih kriza i dok ga protivnici osuđuju zbog izostanka jake reakcije ili jasnih smjernica, Barak Obama se drži svog rasporeda.

“Svijet je uvijek bio u haosu – samo što to tek sada shvatimo, dijelom zbog društvenih mreža”, ocijenio je Obama, naglasivši da američka vojska nikada nije bila toliko moćna kao sada, kada se suočava s džihadistima i geopolitičkim prijetnjama Njegova metodičnost u upravljanju krizama, iskovana vjerovanjem da američka vojna moć ne može – sama po sebi – biti odgovor na sukobe u svijetu, omogućila mu je da u Bijeloj kući prebrodi skoro šest teških godina.

Između radikala “Islamske države” koji bi da uspostave “kalifat” u Iraku i Siriji, i ruske prijetnje Ukrajini, američki predsjednik je spokojan, čak i ne zna sve neprijateljske komentare i političke napade.Jedna iskrena izjava o Siriji ponovo ga je dovela u neprijatnost u spoljnoj politici, povećavajući ulog pred njegov put u Evropu iduće nedjelje.”Mi još nemamo strategiju”, rekao je Obama novinarima u četvrtak, pokušavajući da smiri ratobornu atmosferu koja preovladava u Vašingtonu gdje se iz časa u čas očekuje najava neizbježnog napada na “Islamsku drzzavu” u Siriji, kao što je bilo 8. avgusta za Irak.

Tih samo nekoliko riječi izazvalo je buru.Predsjednički tim je poslat u pomoć da objasni da je Obama govorio samo o operativnom planu za vojne operacije u Siriji, a ne o borbi protiv džihadista u cjelini.Iako je razjario svoje kritičare, Obamin pristup je odraz njegove ličnosti, njegovog iskustva u poslijeratnom Iraku, i toga što on sve više na stvari gleda iz istorijskog ugla kako se bliži kraj njegovog mandata.

Ali vagajući sve opcije i nijanse, ima li on spremnosti da preduzme odlučnu akciju?

Njegove pristalice odgovaraju jednim imenom: “Osama Bin Laden”, podsjećajući na dugo planiran smio napad u Pakistanu u kojem je ubijen vođa Al Kaide.Bijela kuća istovremeno brani princip prema kojem se prvo mora izbjeći da spoljna politika “napravi neku glupost”.Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je rekao da američki predsjednik jednostavno odbija da u žurbi pokrenu napad samo da bi umirio pristalice intervencije koji zahtijevaju osvetu nakon nedavne likvidacije američkog novinara Džejmsa Folija koga je smakla “Islamska država”.

Za Brajana Katulisa, iz Centra za američki progres, bliskog Obaminoj vladi, “običan američki građanin u potpunosti dijeli obazriv predsjednikov pristup”.On kaže da kritika uglavnom dolazi od “komentatora, među elitom spoljne politike i medija”.Međutim, kritičari smatraju da Obama vidi svijet onako kako bi on volio da bude, a ne kakav stvarno jeste.Nedavne ankete čini se da pokazuju da su oni u pravu. Samo 36 odsto ispitanika u anketi “Pju/USA Tudej” prošle nedjelje ocijenilo je da je Obama jak na međunarodnoj sceni i da mu je spoljna politika jedna od jakih strana. (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku