hamburger-icon

Kliker.info

Obamin peti govor o stanju unije : Za Ameriku 2014. treba da bude godina akcije (Video)

Obamin peti govor o stanju unije : Za Ameriku 2014. treba da bude godina akcije (Video)

29 Januara
06:49 2014

obama0079U svom petom govoru o stanju unije, američki predsjednik Barack Obama najviše se bavio ekonomijom, uz poseban akcenat na srednju klasu i veliki jaz u primanjima između običnih Amerikanaca i onih najbogatijih. U trenutku kada mu je popularnost na najnižem nivou od preuzimanja položaja 2009, Obama je obraćanje naciji iskoristio i da se osvrne na pitanja kao što su imigracija, obrazovanje, zdravstvena zaštita i spoljna politika.   Obama je u obraćanju prisutnima na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa pozvao da 2014. bude godina akcije i poručio da su SAD nakon pet godina vrijednog rada i odlučnih napora bolje pozicionirane za 21. vijek od bilo koje druge zemlje svijeta.

„Po prvi put za više od jedne decenije, poslovni lideri širom svijeta smatraju da Kina više nije zemlja broj jedan u koju treba ulagati, već da je to Amerika“.Poslije pet godina teške političke borbe, predsjednik Obama najavio je da će ove godine preuzeti inicijativu od podijeljenog Kongresa i najavio seriju ograničenih inicijativa kada je riječ o suočavanju sa ekonomskim disparitetom.Obama se dotakao spoljne politike, podsjećajući da je američka diplomatija potpomognuta prijetnjom sile primorala Siriju da se odrekne hemijskog oružja, a da su diplomatija i pritisak doveli Iran za pregovarački sto, i da je spreman da stavi veto na svaki pokušaj uvođenja novih sankcija Teheranu koje bi ugrozile te pregovore. Pomenuo je i povlačenje trupa iz Avganistana na kraju godine, ali ključna poruka Obaminog obraćanja bio je veliki jaz između najbogatijih i svih ostalih u Americi.

„Danas poslije četiri godine uzastopnog ekonomskog rasta, profiti korporacija i vrijednost dionica su na nivoima na kojima su rijetko bili, i oni na vrhu nikad nisu bili bolje. Ali prosječne zarade su se jedva pomakle. Disparitet se produbio. Činjenica je da čak i usred oporavka, previše Amerikanaca radi više nego ikad samo da bi spojili kraj s krajem, a da ne pričamo o napretku. A previše njih ne radi uopšte. Naš posao je da preokrenemo taj trend“.Da bi to uradio Obama je najavio da će potpisati izvršnu naredbu kojom se minimalna nadnica za buduće federalne radnike na ugovor podiže za skoro tri dolara na sat, sa 7,25 na 10 dolara i 10 centi. Najavio je stvaranje novog penzionog fonda za one radnike koji nemaju mogućnosti da se na tradicionalan način pripremaju za završetak radnog vijeka.Obama je poručio da je spreman da iskoristi svoja izvršna ovlaštenja ukoliko članovi Kongresa ne budu saradjivali medjusobno, i sa njim.„I ja želim da radim sa svima vama, ali Amerika ne stoji u mijestu, pa neću ni ja. Tako da kada god budem mogao da preduzmem korake i bez usvajanja zakona pružim priliku za više amweričkih porodica, to ću i da uradim“.

Obama  je pohvalio i  svoj program reforme zdravstvene zaštite  i pozvao republikance da ne glasaju ponovo o njegovom ukidanju.„Ne očekujem da ću svoje republikanske prijatelje ubijediti u koristi ovog zakona, ali znam da američki narod ne želi da iznova vodi stare bitke. Tako da još jednom kažem, ako imate odredjeni plan kako da smanjimo troškove, obezbjedimo osiguranje za više ljudi, povećamo mogućnosti izbora, recite Americi šta da uradi drugačije. Da vidimo da li brojke to potvrđuju, ali dajte da nemamo ponovo još 40 i nešto glasanja o ukidanju zakona, koji već pomaže milionima Amerikanaca. Prvih 40 je bilo više nego dovoljno. Jasno nam je. Svi mi dugujemo Amerikancima da kažemo za šta smo, ne samo protiv čega smo“.Snažan aplauz obama  je takodje dobio govoreći o potrebi da se izjednače položaj i plate žena u savremenom poslovnom okruženju, navodeći da je sramotno da muškarci i žene dobijaju različite plate za iste poslove.”Vrijeme je da okončamo politike radnog mjesta koja pripada nekoj epizodi serije “Mad Men.” Ove godine, hajde da se svi udružimo, Kongres, Bijela kuća, kompanije od Vol Strita do malih preduzeća po malim gradovima, kako bismo dali svakoj ženi mogućnosti koje zaslužuje. Jer ja verujem da kada su žene uspješne, Amerika je uspješna.”. Obama je svoj govor završio odavajući počast američkim vojnicima kojima je obećao da će osigurati da  dobiju sve povlastice koje zaslužuju. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku