hamburger-icon

Kliker.info

Obamin “Obamacare” žilaviji nego se očekivalo : Republikanci povukli prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Obamin “Obamacare” žilaviji nego se očekivalo : Republikanci povukli prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

24 Marta
21:56 2017

Na zahtjev Bijele kuće, predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan  povukao je prijedlog Zakona o američkoj zdravstvenoj zaštiti, republikanskog plana kojim je trebalo da se zamijeni “Obamacare” – zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti usvojen za vrijeme prethodnog predsjednika, Baracka Obame.

Poslije duge debate, prijedlog zakona je povučen pošto je ustanovljeno da republikanci nemaju dovoljno glasova da ga usvoje.Trump je vršio pritisak na republikance u Kongresu da ne ostave nacionalni sistem zdravstvene zaštite nepromjenjenim, dok se Predstavnički dom pripremao za glasanje o poništavanju Zakona o pristupačnoj zdravstvenog zaštiti, poznatijeg kao Obamacare.

Trump je u petak, na Tviteru, u posljednjem trenutku pokušao da promijeni mišljenje članova konzervativnog bloka u Predstavničkom domu kako bi pridobio dovoljno glasova da se usvoji zakon kojim se zamenjuje Obamacare. U svojim porukama na Tviteru, Trump je istakao da je današnje glasanje posljednja šansa da se zamijeni Obamacare i, po svemu sudeći, nagovjestio da će neuspjeh u podršci republikanskom planu zamjene omogućio organizaciji “Planirano roditeljstvo” za reproduktivno zdravlje da nastavi sa radom.

Trump je zaprijetio republikancima da će ostaviti Obamacare  na snazi ako ne podrže novi zakon o zamjeni tog sistema. Ukidanje Obamacarea bilo je jedno od Trumpovih ključnih obećanja u predsjedničkoj kampanji.

U četvrtak kasno uveče, dan poslije pregovora između članova Kongresa i predstavnika Bijele kuće, još nije bilo jasno da li republikanski zakonodavci imaju dovoljno podrške da usvoje dugo obećavani zakon o zdravstvenoj zaštiti.

 

Tramp je uložio svu svoju pregovaračku vještinu ali nije uspio da pridobije konzervativni kokus a čak je i odbio od sebe neke umjerene republikance zabrinute za svoju političku budućnost. Neuspjeh Trumpa i predsjedavajaućeg Paula Ryana  da obezbjede dovoljno glasova sabio je nekada jedinstvenu Republikansku stranku u politički komplikovani ćošak iz koga će biti teško da se izađe, čak i ako zakon na kraju bude usvojen.

“Ovo je jedan od onih trenutaka kada morate da kažete ko ste u dubini duše – da li ste za predsjednika Trumpa i ukidanje Obamacarea ili ste protiv predsjednika Trumpa i protiv ukidanja Obamacarea, tako je jednostavno”, rekla je Bradley Byrne republikanac iz Alabame poslije sastanka u kancelariji predsjedavajućeg Ryana , nakon što je konzervativni kokus odbacio posljednji prijedlog o kompromisu.

S druge strane, predsjednikovi ustupci konzervativcima odbijaju umjerenije republikance koji se plaše da bi promjene sadržaja zakonskog prijedloga mogle da ga osude na propast u Senatu, što bi uništilo njihove sopstvene prilike da budu ponovo izabrani na sljedećim izborima. Trump i Ryan  su iznenada suočeni sa bitkom na dva fronta unutar sopstvene stranke.

Demokrate u Predstavničkom domu “namirisale” su slabost republikanaca – buduću političku priliku – dok sa strane posmatraju šta se odvija među republikancima.Vođa manjine Nancy   Pelosi rekla je novinarima da je Trump načinio “početničku” grešku što je uložio svoju reputaciju vrhunskog pregovarača u pregovore o zakonu o kome treba da se užurbano glasa a da nije postignut konsenzus unutar stranke.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku