hamburger-icon

Kliker.info

Obamin izbor : Ovo je čovjek koji će odlučivati o budućnosti Amerike !

Obamin izbor : Ovo je čovjek koji će odlučivati o budućnosti Amerike !

17 Marta
07:16 2016

Federal appeals court judge Merrick Garland, with President Barack Obama as he is introduced as Obama's nominee for the Supreme Court during an announcement in the Rose Garden of the White House, in Washington, Wednesday, March 16, 2016.  Garland, 63, is the chief judge for the United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, a court whose influence over federal policy and national security matters has made it a proving ground for potential Supreme Court justices. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Američki predsjednik Barack Obama predložio je  sudiju Merrcka Garlanda za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, uprkos najavi republikanaca da će spriječiti da predsjednik u posljednjoj godini mandata odredi budući sastav tog suda.

Obama je predložio zamjenu za mjesto preminulog sudije Antonnina Scalie iako su republikanci, koji imaju većinu u Senatu, najavili da će u gornjem domu Kongresa spriječiti imenovanje i sačekati da bude izabran novi predsjednik SAD.

Garland će u Vrhovni sud donijeti duh skromnost, integritet i neutralnost, rekao je Obama navodeći da je Garland široko poznat po stručnosti.Obama je rekao da je Garland “jedan od najoštrijih američkih pravničkih umova” i da zaslužuje potvrdu u Senatu.

Garland (63) je trenutno glavni sudija Žalbenog suda u okrugu Kolumbija. On je ušao u taj sud 1997. kada je dobio podršku članova obadvije partije, među kojima i sedam sadašnjih republikanskih senatora.

Obama je rekao da je prošao kroz rigorozan i obuhvatan proces biranja kandidata za Vrhovni sud, kao i da je nastojao da izbjegne kratkoročne ciljeve i uske političke interese.

Obama je tražio od republikanaca u Senatu da omoguće saslušanje povodom imenovanja Garlanda, kao i da potvrde njegov izbor, navodeći da će odbijanje republikanaca da potvrde izbor Vrhovnog suda biti odricanje od ustavnih dužnosti Senata.Obama je rekao da bi Vrhovni sud trebalo da bude iznad politike.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku