hamburger-icon

Kliker.info

Obamin dramatičan zaokret : Amerika i Kuba u tajnosti dogovorile normalizaciju odnosa

Obamin dramatičan zaokret : Amerika i Kuba u tajnosti dogovorile normalizaciju odnosa

17 Decembra
22:57 2014

raulObama21Sjedinjene će Države otvoriti razgovore s Kubom s ciljem obnavljanja davno prekinutih diplomatskih odnosa i otvaranja veleposlanstva u Havani prvi put u više od pola stoljeća, izvijestio je New York Times. Ova vijest dolazi gotovo istovremeno s izvješćima o oslobađanju američkog državljana Alana Grossa, koji je pet godina proveo u kubanskom zatočeništvu.

Konačni dogovor postigli su u telefonskom razgovoru koji je trajao više od 45 minuta američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro. Nakon više od 50 godina ostvarena je prva izravna komunikacija među čelnicima dviju zemalja.Ovakvom razvoju događaja prethodilo je 18 mjeseci tajnih pregovora kojima je domaćin uglavnom bila Kanada, a podržavao ih je i papa Franjo, koji je bio domaćin posljednjeg kruga pregovora u Vatikanu.

Alan Gross, koji je u međuvremenu sletio na američko tlo, bio je osuđen na 15 godina zatvora jer je u Kubu pokušao uvesti internet koji bi bio izvan kontrole tamošnjih vlasti, a njegov je slučaj bio samo jedna od zapreka u mogućoj uspostavi odnosa dviju zemalja.Trojica kongresnika i Grossova supruga Judy došli su po njega na Kubu u srijedu ujutro. Ubrzo su se svi ukrcali na zrakoplov američke administracije, a kada je u 8.45 sati pilot obznanio da su napustili kubanski zračni prostor, Alan Gross se ustao i duboko uzdahnuo. Nazvao je svoje dvije kćeri i rekao: ‘Slobodan sam.’

– Kada sam preuzeo mandat u Bijeloj kući obećao sam da ću razmotriti američku politiku prema Kubi. Ovih 50 godina zamrznutih odnosa pokazale su da izolacija ne funkcionira. Vrijeme je za novi pristup, rekao je predsjednik Barack Obama u televizijskom obraćanju naciji povodom naglog zaokreta u odnosu prema Kubi.- Ukinut ćemo trgovinski embargo, omogućiti putovanja između dviju država kao i razmjenu informacija. Donio sam odluku o povećanju telekomunikacijskih veza između SAD-a i Kube, najavio je Obama.

– Ne smijemo dopustiti da američke sankcije budu dodatni teret Kubancima kojemu želimo pomoć. Amerika pruža ruku prijateljstva kubanskom narodu, istaknuo je Obama te dodao:- Danas se Amerika odlučila osloboditi okova prošlosti, kako bi posegnula za boljom budućnošću, rekao je Obama u 15-minutnom obraćanju.Barack Obama je u svom govoru također podsjetio da je rođen 1961. u godini kada je Fidel Castro došao na vlast.

Kubanski čelnik Raul Castro također se obratio naciji putem televizije pozdravivši normalizaciju odnosa između SAD-a i Kube.

U svom je govoru istaknuo kako među dvjema zemljama ostaju duboke razlike u pitanjima ljudskih prava, vanjske politike i suvereniteta, no ipak se složio kako unatoč tomu moraju naći zajednički jezik na civilizirani način.'Današnji dan označava početak novog velikog poglavlja u američko-kubanskim odnosima’, izjavila je Julia Sweig, direktorica latinoameričkih studija pri Vijeću za međunarodne odnose. ‘Napokon imamo američkog predsjednika koji ima volju učiniti pravu stvar u nacionalnom interesu, u interesu američkog položaja u Latinskoj Americi i u interesu kubanskog naroda’, dodala je.

Kao dio sporazuma o zatopljavanju odnosa američke vlasti oslobađaju trojicu Kubanaca uhićenih pod sumnjom za špijunažu 2001. godine u Miamiju. Kuba će osloboditi i jednog američkog obavještajca kojega drži već gotovo dvadeset godina. No, dužnosnici u Bijeloj kući inzistiraju da nije riječ o razmjeni zatvorenika.Također je dogovoreno da će Sjedinjene Države ublažiti trgovinski embargo sankcije prema Kubi vezane za poštanske pošiljke, putovanja i bankarstvo.

Diplomatski odnosi između SAD-a i Kube zahladili su u siječnju 1961. nakon dolaska Fidela Castra na vlast. Obama je naložio svom državnom tajniku Johnu Kerryju da započne pregovore s Kubom o uspostavi diplomatskih odnosa i pokretanju procesa brisanja Kube sa lista država koje podržavaju terorizam, na kojoj su od 1982. godine, priopćila je Bijela kuća.Jedan dužnosnik je rekao da se politika mijenja zbog uvjerenja unutar Obamine administracije da američki embargo protiv Kube ne djeluje.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku