hamburger-icon

Kliker.info

Obama za “VICE news” : Isil je nenamjerna posljedica invazije na Irak 2003. godine (Video)

Obama za “VICE news” : Isil je nenamjerna posljedica invazije na Irak 2003. godine (Video)

17 Marta
15:38 2015

Obama5Američki predsjednik Barack Obama rekao je da tragovi porijekla “Islamske države” vode ka administraciji bivšeg šefa Bijele kuće Georga Busha i invazije na Irak 2003. godine, ističući da je uspon militanata poslj”nenamjerna posljedica” rata.

Obama je u intervjuu za američki VICE news” kazao da uspon ISIS-a može direktno biti povezan sa američkom invazijom na Irak tokom Bushove administracije. “ISIS je direktan izrastak ‘Al-Qaide u Iraku’ koji je porastao iz naše invazije. To je primjer nenamjerne posljedice. To je razlog zbog kojeg treba prvo nišaniti, pa pucati”, kaže Obama, prenosi N1.

Američki predsjednik je izrazio uvjerenje da će koalicija, u kojoj ima 60 zemalja, “polako izgurati ISIS iz Iraka”, ali da izazov zaustavljanja ekstremizma neće biti okončan, ukoliko se ne pronađe političko rješenje za interne sporove, koji utiče na veliki broj zemalja na Bliskom istoku.

“Brine me što, čak i u slučaju poraz ISIS-a, problem predstavljaju nezadovoljni muslimani širom svijeta, ali posebno u oblastima, uključujući Libiju i Jemen, gdje mladi ljudi odrastaju bez obrazovanja, nemaju nikakve šanse za budućnost i jedina šansa da budu poštovani je da budu borci. I to je problem, koji ćemo imati”, istakao je Obama.

Obamini komentari o ISIS-u su prvi u kojima je on u isti okvir stavio postojanje ekstremističke grupacije i posljedice odluka američke spoljne politike.  Obamini neistomišljenici često su iznosili tvrdnje da je njegovo naređenje o povlačenju američkih snaga iz Iraka 2011. godine ostavilo prostor za uspon ekstremista poput ISIS-a.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku