hamburger-icon

Kliker.info

Obama uzvraća : Republikanci izgubili vezu s realnošću

Obama uzvraća : Republikanci izgubili vezu s realnošću

20 Jula
01:07 2010

Uprkos zakonodavnim uspjesima, popularnost  Obame opada, a mnogi analitičaru kažu da je za to kriva ekonomija. Najbolniji znak loših vremena je visoka nezaposlenost. Američki predsjednik je   u Bijeloj kući naglasio da hoće da pomogne Amerikancima koji su ostali bez posla. Međutim, kako je rekao, problem su republikanci – koji su izgubili vezu sa stvarnošću.Raspoložen posle zakonodavne pobjede i usvajanja zakona o finansijskoj reformi, Obama sada gleda na produženje isplata povlastica za nezaposlene. „Moramo da prestanemo da blokiramo vanrednu pomoć“, poručio je Obama.Najveća prepreka za to jeste prevazilaženje republikanskog filibastera, odnosno taktičkog produžavanja rasprave  u nedogled.

„Prestanimo da držimo radnike kao taoce vašingtonske politike“, dodao je Obama.Republikanski lideri kažu da se ne protive produženju povlastica za nezaposlene. Jedino traže da se 34 milijarde dolara obezbjede smanjenjem budžetskih troškova.Ali razmimoilaženje možda neće imati značaj. Kart Gudvin iz Zapadne Virdžinije sutra treba da položi zakletvu kao zamjena pokojnog Roberta Berda. Dolazak Gudvina i podrška nekoliko republikanaca, trebalo bi da obezbjede demokratama 60 neophodnih glasova.

Za milione Amerikanaca kojima su povlastice istekle, nova anketa donosi povoljne vijesti. Nacionalno Udruženje za ekonomiju poslovanja je saopštilo da je 31 odsto firmi u drugom tromjesečju ove godine zaposlilo nove radnike. Takođe, 39 odsto kaže da planira da otvori nova radna mjesta u narednih šest mjeseci. To bi bio najveći nivo zapošljavanja od januara 2008.„S obzirom na sve što smo doživjeli prošle godine zajedno sa osam miliona i 400 hiljada ljudi, sigurno je da smo u stanju da nađemo način da organizujemo ekonomiju tako da ne upropastimo ljude i njihove porodice i zajednice“, kaže Frenk Koler, autor „Sparka“.Ekonomisti pomno posmatraju kreditne i dužničke nevolje u Evropi. One bi mogle da poremete i oporavak krhke američke ekonomije.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku