hamburger-icon

Kliker.info

Obama u Vatikanu : Sveti Oče, divim Vam se

Obama u Vatikanu : Sveti Oče, divim Vam se

27 Marta
15:39 2014

PapaObi8Prvi sastanak američkog predsjednika Baracka Obame i pape Franje, koji je danas u Vatikanu počeo riječima dubokog međusobnog uvažavanja, predstavljaće dobru priliku da, uprkos različitim stavovima kada je riječ o moralnim pitanjima, budu poslate poruke mira i zajedničke borbe za socijalnu pravdu, navode zapadne agancije, prenosi Tanjug.”Dobrodošli, gospodine predsjedniče”, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve primajući Obamu, koji je dvaput zahvalio na dobrodošlici, javila je italijanska agencija Ansa o početku susreta.Divim Vam se”, rekao je Obama  papi.

Obama je došao u sukob sa hijerarhijom Katoličke crkve u SAD zbog podrške pravu na abortus, istopolnim brakovima, dok je papa, stavivši jasno do znanja da u katoličkoj doktrini neće biti promjene po tim pitanjima, koristio mekši jezik od svojih prethodnika.Ipak, zajednički imenitelj Obamine i papine filozofije, a to je opredjeljenost za borbu protiv siromaštva i rastuće nejednakosti u svijetu, čini dobru osnovu za razgovor koji će, kako se mnogi nadaju, dovesti do prevazilaženja višegodišnjih tenzija.Od izbora za papu prije godinu dana, papa Franjo je nekoliko puta kritikovao nezajažljivi kapitalizam, posljedice koje je ogolila globalna finansijska kriza i rastući jaz između bogatih i siromašnih čak i u razvijenim zemaljama.

Obama je pak više puta pohvalio papu zbog njegove samilosti i pomaganja siromašnima, navodi Reuters.Kada se Obama sreo sa Franjinim prethodnikom Benedictom 2009. godine, tadašnji papa je govorio o abortusu, osjetljivom pitanju za mnoge američke katolike budući da ga crkva smatra teškim grijehom, nakon čega je Obama obećao da će učiniti sve da smanji broj abortusa.Američki zvaničnici žele da papa Franja posjeti SAD kako bi razgovarao sa katoličkim porodicama u Philadelphiji 2015. godine i Obama će, kako najavljuju američki crkveni zvaničnici, vjerovatno uputiti otvoreni poziv papi.Barack Obama , koji je hrišćanin, smatra svoju vjeroispovest uglavnom za ličnu stvar i rijetko posećuje crkvu u Washingtonu. Ipak svakodnevno prima “molitvene poruke” od jednog neformalnog duhovnog savjetnika, uglavnom bazirane na Svetom pismu, piše Reuters. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku