hamburger-icon

Kliker.info

Obama u UN-u : Saradnja s Rusijom, ali Asad mora da ode

Obama u UN-u : Saradnja s Rusijom, ali Asad mora da ode

28 Septembra
18:45 2015

ObamaUn1Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u UN da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji. On je ponovio da buduće rješenje ne može da znači povratak na predratni “status kvo”, odnosno vlast Bašara al Asada.

Obama se u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv Islamske države, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Argument da bi alternativa daljoj podršci Asadu bila “sigurno još gora”, nije rješenje, ocijenio je Obama, aludirajući na stav Rusije uoči susreta sa ruskim predsjednikom Putinom kasnije tokom dana.  U govoru na Generalnoj skupštini UN američki predsjednik je ujedno branio zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

“Svijet ne može da stoji po strani dok Rusija krši integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne bude posljedica za rusku aneksiju Krima, to bi se moglo dogodi bilo kojoj zemlji u UN”, rekao je Obama, prenosi AP.

Ruski državni mediji, prema njegovim riječima, opisuju aktuelne dogadaje kao primjer povratka Rusije, što je stav koji dijele mnogi američki političari misleći da je došlo vreme novog Hladnog rata.

“Međutim, to nije istina,” smatra Obama. “Ukrajinci su više nego ikad zainteresovani da budu uz Zapad, a SAD ne žele da izoluju Rusiju, već da se Rusija diplomatski angažujue na način da omogući Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti”.

Obama je upozorio članice UN na rizike, ukoliko ne budu zajedno radile na riješavanju svjetskih problema.  Sedam decenija od osnivanja posao UN je nedovršen, rekao je američki predsjednik, upozorivši da “opasni aktuelni rizici vode u jedan mračniji, neuređeniji svijet”.

On je govorio o liderima koji misle da snažnije države treba da nametnu volju slabijima i da prva pojedinaca nisu važna, a da se red mora nametati silom.  Zemlje se ne mogu vratiti na stari put sukoba i zastrašivanja, a ako ne budemo radili zajedno i efikasnije, “svi ćemo trpjeti posljedice”,rekao je Obama.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Olivia
    Olivia 15 Decembra, 13:07

    You should use bl&f6ngo(o#821i;wpurl’) instead of bloginfo(‘url’) in scripts_gzip.php (Two locations). I have the WP-installation in another directory and got a page without css and js on installation 🙂

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku