hamburger-icon

Kliker.info

Obama u Turskoj : Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu sa islamom

Obama u Turskoj : Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu sa islamom

06 Aprila
16:21 2009

Barak Obama kaže da je sa razlogom na kraju svoje prve posjete Evropi u svojstvu američkog predsednika  došao u Tursku.„Neki ljudi su me pitali da li sam odlučio da odem u Ankaru i Istanbul kako bi poslao poruku svijetu. Moj odgovor je jednostavno: Da“, rekao je američki predsjednik.Obrativši se turskim parlamentarcima Obama je rekao kako želi da ponovo obnovi povjerenje ne samo izmedju Sjedinjenih Država i Turske, već čitavog muslimanskog svijeta.„Dopustite da kažem koliko god jasnije mogu: Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu sa islamom,“ rekao je Obama.Američki predsjednik je rekao da Amerika želi partnerstvo zasnovano na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju. Američki lider je obećao da će slušati i tragati za zajedničkim stavom čak i u oblastima dubokog neslaganja.„Ukazivaćemo poštovanje čak i kad se ne slažemo. Prenosićemo naše duboko poštovanje prema islamskoj vjeri, koja je tokom niza vekova učinila mnogo u oblikovanju svijeta – uključujući moju zemlju. Amerikanci muslimanskog porijekla obogatili su milje Sjedinjenih Država. Mnogi drugi Amerikanci imaju Muslimane u svojim porodicama ili su živjeli u zemljama u kojima Muslimani čine većinu – kao što sam živio i ja,“ rekao je američki predsjednik.

Funkcioneri Bije kuće kažu da ovo nije predsjednikov dugo očekivani govor muslimanskom svijetu, mada se smatra za dio njegovog pružanja ruke pripadnicima islamske vjere.Većina njegovih poruka specifično se ticala američko-turskih odnosa.Obama je govorio o Turskoj kao o jednom od kritičnih saveznika i važnom dijelu Evrope. On je naglasio njenu ulogu mosta izmedju dve kulture i njen jedinstveni položaj kao velike sekularne demokratije u kojoj je 99 odsto stanovništva muslimanske vjere. „Veličina Turske leži u vašoj sposobnosti da budete središtu dogadjaja. Ovo nije mjesto na kojem se Istok i Zapad razdvajaju. Ovo je mesto gde se oni spajaju,“ rekao je Obama. Obama je dodao kako podržava nastojanje Turske da se priključi Evropskoj uniji, čemu se Nemačka i Francuska protive. On je rekao da Evropska unija nema od čega da strahuje, a mnogo toga da dobije priključenjem Turske.„Evropa dobija a ne gubi raznolikošću etničkih grupa, tradicija i vjere. Članstvo Turske proširilo bi i ojačalo temelje Evrope,“ rekao je Obama.

Američki predsjednik je govorio ne samo o budućnosti Turske već i o njenoj prošlosti, aludirajući na možda najkontroverzniji trenutak u njenoj istoriji – masovna ubistva Jermena od strane otomanske Turske 1915. godine. Istoričari taj dogadjaj nazivaju prvim genocidom dvadesetog vijeka. Medjutim Turska tvrdi da su ti Jeremeni bili žrtve gradjanskog rata i da se ginulo na obje strane.Dok je bio kandidat za predsjednika, Barak Obama je rekao da će potpisati rezoluciju o genocidu nad Jermenima koju razmatra američki Kongres. Medjutim, u Ankari je rekao da će ostaviti lična gledišta po strani i pustiti Turke i Jermene da sami riješe razlike u u gledištima.„Saradjivaćemo na rješavanju tih pitanja na takav način da dvije najvažnije strane – Turci i Jermeni – konačno nađu zajednički jezik na konstruktivan način,“ rekao je Obama.
Obama ni jednom nije upotrebio riječ „genocid“ tokom boravka u glavnom gradu Turske, ali je primjetio da su diskusije izmedju umešanih strana u toku i da on želi da te diskusije budu plodonosne. (Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku