hamburger-icon

Kliker.info

Obama u Pragu obećao svijet bez nuklearnog oružja

Obama u Pragu obećao svijet bez nuklearnog oružja

05 Aprila
14:49 2009

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u nedjelju u Pragu kako će se potruditi da "svijet bude bez nuklearnog oružja", a taj se cilj može postići smanjivanjem raspoloživih zaliha, zabranom ispitivanja i proizvodnje nuklearnog materijala u vojne svrhe.Obama je pozvao međunarodnu zajednicu da "odlučno odgovori" na lansiranje sjevernokorejske rakete Taepodong-2 u nedjelju ujutro. "Došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice. Sjeverna Koreja mora znati da se prema sigurnosti i poštovanju ne ide putem prijetnja i ilegalnog oružja", istaknuo je."Sjedinjene Države imaju moralnu odgovornost da prve djeluju jer su jedina nuklearna sila koja je koristila takvo oružje", rekao je Obama pred 30 tisuća građana na povijesnim Hradčanskim namestima, trgu ispred negdašnjeg kraljevskog dvorca u Pragu.

"Stoga danas jasno i sa sigurnošću ističem obećanje SAD-a i njegovu želju da djeluje u korist mira i sigurnosti, u svijetu bez nuklearnog oružja", dodao je, na što mu je zapljeskalo 30.000 okupljenih."Nisam naivan, ta se zadaća neće ostvariti brzo, možda i ne za moga života", kazao je istaknuvši da to nije razlog za odustajanje, s obzirom na znatnu štetu koju bi uzrokovala atomska bomba.Američki predsjednik je također obećao da će nastaviti projekt proturaketnog štita čiji se dijelovi trebaju postaviti u Češkoj i u Poljskoj, ali ga Rusija smatra prijetnjom."Želim jasno reći: aktivnost Irana na nuklearnom polju stvarna je prijetnja, ne samo za SAD, već i za zemlje u susjedstvu s Iranom i za naše saveznike".

"Češka i Poljska su hrabro postupile prihvaćajući da se na njihovu teritoriju postave dijelovi za obranu od tih raketa. Sve dok traje iranska prijetnja, kanimo ići dalje sa sustavom proturaketne obrane", istaknuo je.Obama je također obećao da će SAD ubuduće "preuzeti vodstvo" u borbi protiv klimatskih promjena. "Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije", rekao je Obama."Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio" odgovornosti, dodao je.Obama će u nastavku boravka u Pragu razgovarati s češkim dužnosnicima i sudjelovati na sastanku na vrhu EU-SAD. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku