hamburger-icon

Kliker.info

Obama u Poljskoj : Milijardu dolara za jačanje američkih snaga u Evropi

Obama u Poljskoj : Milijardu dolara za jačanje američkih snaga u Evropi

03 Juna
17:05 2014

ObamaPol21Podrška Poljskoj i Istočnoj Evropi je i kamen temeljac bezbjednosti Sjedinjenih Država, kazao je danas američki predsjednik Barak Obama po dolasku u Poljsku, na početku četvorodnevne turneje po Evropi.On je najavio da će zatražiti od Kongresa milijardu dolara u cilju podsticaja pojačanog američkog vojnog prisustva u Evropi nakon izbijanja krize u Ukrajini.Obama je stigao u Varšavu, na veliku proslavu 25 godina slobodne Poljske poslije izbora koji su označili kraj komunizma.On će se susresti i sa predsjednicima novijih članica NATO od baltičkih republika do Hrvatske i kasnije sa novoizabranim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Obama je po slijetanju na aerodrom u Varšavi kazao da su SAD i Poljska ujedinjeni kao “prijatelji i saveznici”.“Naša privrženost bezbjednosti Poljske kao i saveznika u Centralnoj i Istočnoj Evropi je i kamen temeljac naše, sopstvene bezbjednosti i svijeta. Imajući u vidu situaciju u Ukrajini, pojačano je američko vojno prisustvo. Počeli smo da šaljemo u Poljsku dodatne kopnene trupe i avione F-16 na rotirajućoj bazi. To će pomoći zajedničkom uvježbavanju naših trupa, zatim osnaživanju vazdušne misije NATO-a. Naše trupe su takođe deo pojačanog kontigenta Sjevernoatlantske alijanse u Centralnoj i Istočnoj Evropi,” rekao je Obama.

Obama je počeo posjetu susretom sa američkim i poljskim pilotima borbenih aviona F-16 koji obavljaju zajedničke patrole, koje su pojačane nakon pripajanja Krima Rusiji. To je simboličan znak da SAD neće prepustiti saveznicima na istočnim granicama NATO da sami štite svoje granice.”Ti avioni simbol su bratstva Amerikanaca i Poljaka po oružju”, kazao je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski, koji je Obamu dočekao na aerodromu.

SAD su poslale 150 vojnika u Poljsku u aprilu na vojne vježbe u vrijeme rastućih tenzija u odnosima sa Moskvom.Obama će danas, zajedno sa poljskim predsjednikom, kopredsjedavati sastankom zemalja Centralne i Istočne Evrope koje su nekada bile iza gvozdene zavjese, a sada su u sastavu NATO.Na sastanku, koji će biti održan u predsjedničkoj palati u Varšavi, učestvovaće lideri ili visoki predstavnici zemalja koje su nekada bile članice Istočnog bloka, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Slovačka.Očekuje se da će američki predsjednik reagovati na kritike da nije učinio dovoljno u vezi sa postupcima Rusije i pripajanjem Krima u martu. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku