hamburger-icon

Kliker.info

Obama se obratio naciji : Intenziviraćemo akciju protiv ISIS-a

Obama se obratio naciji : Intenziviraćemo akciju protiv ISIS-a

11 Septembra
07:22 2014

barack006Američki predsjednik Barack Obama sinoć  je  predstavio svoj svoj plan za širu američku vojnu akciju protiv ekstremista Islamske države na Bliskom istoku. Obama  se obratio  naciji u udarnom večernjem terminu u govoru koji  po običaju prenose sve vodeće tv stanice.Plan američkog predsjednika je, između ostalog, obuka i naoružanje iračkih bezbjednosnih snaga kao i veterana sirijske opozicije, koji bi trebalo da pruže podršku grupama koje se bore protiv Islamske države, odnosno ISIS-a ili ISIL-a.Obama je, međutim, istakao da će borba protiv pobunjenika Islamske države biti drugačija od nedavnih američkih intervencija u Iraku i Avganistanu.

“Američke vojne snage se neće boriti u inostranstvu. Ova anti-teroristička kampanja biće sprovedena na način konstantnih, nemilosrdnih nastojanja da se ISIL ukloni iz svih oblasti gdje se nalaze i to koristeći naše vazdušne snage i podršku prijateljskih snaga na terenu. Ovakva strategija protiv terorista, koji predstavljaju prijetnju, dok u isto vrijeme podržavamo naše partnere na borbenim linijama jeste strategija koja se pokazala uspješnom u Jemenu i Somaliji u proteklih nekoliko godina”, rekao je američki predsjednik. Obama je takođe govorio o mogućnosti pojačanja američkih vazdušnih napada na pobunjenička uporišta duž iračke granice sa Sirijom istakavši da su saveznici u Evropi, na Bliskom istoku i drugdje spremni da se pridruže anti-terorističkoj kampanji koju predvode Sjedinjene Države.

“Uz pomoć nove iračke vlade i poslije konsultacija sa saveznicima u inostranstvu i sa američkim Kongresom, mogu da izjavim da će Amerika predvoditi veliku koaliciju u cilju suzbijanja terorističkih prijetnji”, rekao je Obama i dodao, “naši ciljevi su jasni: degradiraćemo i na kraju uništiti ISIL koristeći opsežnu i održivu anti-terorističku kampanju.”

U tom pogledu, Sjedinjene Države će takođe poslati dodatnih 475 pripadnika civilne službe u Irak kako bi pružili podršku iračkim i kurdskim snagama, rekao je američki predsjednik. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napraviće strategiju za zaustavljanje priliva stranih boraca za Islamsku državu, dok će u isto vrijeme pojačati humanitarnu pomoć raseljenima.Ranije  je  iz Bijele kuća je saopšteno da će biti izdvojeno 25 miliona dolara za neposrednu vojnu pomoć novoj iračkoj vladi u cilju pomoći za borbu protiv sunitskih ekstremističkih grupa, koje kontrolišu strateški važne dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.Prema izjavama bliskih izvora, Saudijska Arabija je obećala punu podršku tim nastojanjima, a američke snage će obučavati opozicione sirijske snage na tlu Saudijske Arabije.

Ti planovi međutim zavise od američkog Kongresa, koji bi trebalo da odobri 500 miliona dolara za obuku i naoružanje pobunjenika.Odluka Saudijske Arabije je saopštena pošto je Obama ranije  razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom, koji se zalaže da američka vlada pojača napore da se razriješi konflikt u Siriji.Američki državni sekretar, John Kerry , koji se nalazi u posjeti Bagdadu, sastaće se sa liderima tog regiona u narednih nekoliko dana.

Reakcije na govor američkog predsjednika odmah su počele da pristižu.

“Uništenje ISIS-a je u interesu Sjedinjenih Država. Ne možemo da sjedimo skrštenih ruku. Predsjednik je iznio jak slučaj”, izjavio je za Glas Amerike demokratski zakonodavac, Eliot Engel.”Mislim da je predsjednik obavio odličan posao. Ima moju podršku. Bio je to vrlo uvjerljiv govor”, rekao je Engel.Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac John Boehner rekao je da podržava ideju obuke iračkih i sirijskih snaga, ali da je “zabrinut da bi za implementaciju takvih mjera bile potrebne godine u momentu dok bi uspon ISIL-a i njihove teritorijalne dobiti trebalo momentalno suzbiti i preokrenuti”.Iako je Obama izložio “ubjedljiv plan za akciju”, ostaje pitanje o tome “na koji će način predsjednik planira da dejstvuje”, rekao je republikanski kongresmen.Ispitivanja javnog mnjenja obavljena tokom protekle nedelje pokazuju da većina Amerikanaca podržava akciju protiv pobunjenika. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku