hamburger-icon

Kliker.info

Obama osudio nerede u Baltimoru : Policija ima drugačiji tretman prema Afroamerikancima

Obama osudio nerede u Baltimoru : Policija ima drugačiji tretman prema Afroamerikancima

29 Aprila
05:14 2015

obama003Američki predsjednik Barack Obama osudio je nerede u Baltimoru rekavši da nema opravdanja za nasilje, ali je priznao da odavno postoji kriza u održavanju reda, pogotovu kad je riječ o tretmanu prema Afroamerikancima.

“Vidjeli smo previše primjera interakcije izmedu policajaca i pojedinaca, prije svega Afroamerikanaca, često siromašnih, na način koji pokreće zabrinjavajuća pitanja”, rekao je Obama.On je ukazao da savjest treba da preispitaju i neki policajci i neke zajednice, kao i cijela zemlja, prenio je AFP.

“Riječ je o krizi koja se polako razvija i koja traje već dugo. To nije ništa novo i ne bi trebalo da se pretvaramo da jeste”, istakao je američki predsjednik.

Obama je naglasio da, ako zemlja želi da riješi problem, mora ne samo da investira u obuku policajaca, već i u rano obrazovanje i reformu krivičnog pravosuđa.

“To iziskuje više od tek povremenog novinskog izvještaja ili operativne grupe”, zaključio je on.

Stanovnici Baltimora danas su sproveli čišćenje poslije sinoćnih nereda i paljenja 15 zgrada i 144 vozila u revoltu zbog smrti crnca koji je preminuo od povrede kičme u policijskom pritvoru.Na hiljade pripadnika Nacionalne grade i policije bilo je raspoređeno u ovoj američkoj luci da bi ugušili nemire u kojima su paljeni automobili, pljačkane prodavnice i napadana uniformisana lica u noći nemira kada je uhapšeno skoro 200 ljudi.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku