hamburger-icon

Kliker.info

Obama o pogubljenju novinara Foleya : Islamska država je rak, SAD će učiniti što treba!

Obama o pogubljenju novinara Foleya : Islamska država je rak, SAD će učiniti što treba!

20 Avgusta
23:51 2014

obama003Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je osudio militante Islamske države koji su odrubili glavu američkom novinaru nazvavvši ih ‘rakom’ te rekao kako se Sjedinjene Države neće pokolebati u izvođenju zračnih napada protiv Islamske države.Obamina reakcija na pogubljenje Jamesa Foleya je dosada najsnažnija osuda militanata Islamske države te nije pokazao da će Sjedinjene Države zaustaviti napade na položaje militanata u Iraku. ‘Cijeli je svijet zgrožen okrutnim ubojstvom Jamesa Foleya’, rekao je Barack Obama novinarima govoreći dan nakon što su militanti objavili video na kojem se vidi odrubljivanje glave Foley.

Islamska država, koja je osvojila velike dijelove sjevernog Iraka, objavila je video snimku kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je Obama rekao kako će Sjedinjene Države nastaviti činiti ‘ono što moramo kako bi zaštitili naše ljude’. ‘Kada se naudi Amerikancima, bilo gdje, mi činimo što treba kako bi se izvršila pravda’, rekao je on.Sjedinjene Države su izvele desetine zračnih napada na ciljeve Islamske države kako bi zaštitile religijsku manjinu jezide u Iraku i spriječile preuzimanje brane Mosul strahujući da bi pucanje brane moglo dovesti do plavljenja Bagdada gdje je i američko veleposlanstvo. Obama je žestoko napao praksu Islamske države da kažnjava svakoga tko ne prihvati njegovu vrst islama.

Rekao je kako su sunitski militanti divljali gradovima i selima, otimali žene i djecu i mučili ih i silovali te ubili tisuće muslimana, sunita kao i šijita.'Ni jedan pravedan Bog ne bi dopustio ono što su učinili jučer i što čine svaki dan’, rekao je.'Njihova ideologija je propala. Oni mogu tvrditi, jer im je to probitačno, da su u ratu sa Sjedinjenim Državama i Zapadom, ali je činjenica da teroriziraju svoje susjede i nude im samo beskrajno robovanje njihovoj praznoj viziji i propasti bilo kakvog civiliziranog ponašanja’, rekao je Obama.Obama je rekao kako je nazvao Foleyevu obitelj i izrazio im sućut.

Ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, za koje su odgovornost preuzeli džihadistički ekstremisti Islamske države (IS), njihov je prvi teroristički napad na Sjedinjene Države, rekao je bivši dužnosnik CIA-e, a američke su vlasti potvrdile autentičnost snimke Foleyeva ubojstva.'Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku’, naglasio je Michael Morell, drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.Od 8. kolovoza SAD su izvele više desetaka zračnih napada i uništila topništvo i vozila IS. Ta bombardiranja su omogućila iračkim i kurdskim snagama da preuzmu najveću branu Iraka, blizu Mosula, navodi Pentagon. ‘Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD’, naglasio je Morell.

Priljev europskih boraca koji se dolaze boriti na strani IS u Siriji i Iraku izaziva strahovanja vlasti da će ti aktivisti upotrijebiti svoje zapadne putovnice za napade na mete u Europi i SAD-u. Maskirani ubojica Jamesa Foleya govorio je savršenim engleskim s britanskim naglaskom u video snimci objavljenoj u utorak, a britanska policija analizira njegov glas.YouTube je objasnio u srijedu da je jedino što može poduzeti blokirati video snimku kada ju na nju upozore korisnici i u slučaju da krši pravila zajednice. Kad korisnici upozore na neku snimku, snimku pregledaju naše ekipe koje rade 24 sata dnevno svih sedam dana tjedno, a odluka se brzo primjenjuje, dodaje se. YouTube je odbio komentirati slučaj video-snimke pogubljenja novinara Jamesa Foleya, koja je u srijedu poslijepodne pregledana 67.000 puta.

Uklanjamo video-snimke koje sadrže nasilje, govor mržnje i poticanja na nasilje, kada nas na njih upozore korisnici. Također blokiramo račune koje su registirali članovi stranih terorističkih skupina, precizirao je glasnogovornik YouTubea. Američka savezna policija je ocijenila da je ta videosnimka autentična, navodi GlobalPost, internetska stranica za koju je Foley radio.FBI je obznanio u srijedu ujutro obitelji Foley da smatraju da je video snimka autentična. FBI nastavlja dužu proceduru službene potvrde autentičnosti, dodaje GlobalPost na svojoj stranici. I Bijela Kuća je u srijedu potvrdila autentičnost video-snimke ubojstva Jamesa Foleya. (Kliker.info-Hina)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku