hamburger-icon

Kliker.info

Obama na Molitvenom doručku u Washingtonu : “Islamska država je brutalni i opaki kult smrti”

Obama na Molitvenom doručku u Washingtonu : “Islamska država je brutalni i opaki kult smrti”

05 Februara
20:25 2015

Barack ObamaAmerički predsednik Barack Obama izjavio je da je Islamska država “brutalni i opaki kult smrti” koji izvodi “neopisive varvarske aktove” u ime vjere. “Okupili smo se da se odupremo onima koji izopačuju vjeru zarad svojih nihilističkih ciljeva”, rekao je Obama na početku godišnjeg Molitvenog doručka u Washingtonu istakavši da “nijedan Bog ne oprašte teror”, prenosi AP.

On je rekao da nedavno nasilje u Parizu, Pakistanu, Siriji i drugim mjestima širom svijeta pokazuju da se vjera i religija mogu izopačiti i korisiti kao oružje, navodi Reuters.

Militantni aktivisti IS, koji su ranije ove nedjelje izazvali međunarodni gnjev objavivši video snimak na kojem jordanskog pilota spaljuju živog, “terorišu vjerske manjine kao što su Jazidi, podvrgavaju žene silovanju kao ratnom oružju, pod plaštom vjerskog autoriteta”, naveo je američki predsjednik.

Obama je danas, otvarajući Molitveni doručak pred više od 3.000 zvanica, pozdravio tibetanskog duhovnog vođu dalaj lamu kao “dobrog prijatelja” tokom simboličnog prvog susreta sa njim, ali se nisu formalno sastali, prenosi AFP uz ocjenu da bi to moglo razbjesneti Peking.

Obama je u svom govoru posebno pozdravio ovog dobitnika Nobelove nagrade za mir, koga Kina smatra separatistom.  “Želim da uputim posebnu dobrodošlicu dobrom prijatelju”, rekao je Obama, opisujući dalaj lamu kao “moćan primjer kako se primjenjuje samilost”, a koji, kako je rekao, inspiriše druge da se zalažu za slobodu i dostojanstvo svih ljudi.

Obama i dalaj lama su danas prvi put viđeni zajedno u javnosti, podsjeća francuska agencija, dodavši da su tri prethodna njihova susreta održana iza zatvorenih vrata kako bi se izbjeglo pogoršavanje odnosa sa Kinom.  Peking optužuje dalaj lamu da pokušava da otcjepi Tibet od ostatka Kine i naziva ga “vukom u ovčijem krznu”, navodi Frane  press.

Nacionalni molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine i od tada se održava svakog prvog četvrtka u februaru.  Na “molitvi za Ameriku” okupljaju se predsjednik SAD, članovi Kongresa, visoki predstavnici administracije i zvaničnici iz čitavog svijeta.  Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku ustanovljena je tokom mandata predsjednika SAD  Ajzenhauera, koji je s grupom  kongresmena došao na ideju da organizuje zajednički skup čija bi okosnica bila molitva za Ameriku.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku