hamburger-icon

Kliker.info

Obama: Kažnjeni smo jer smo bili pohlepni i neodgovorni

Obama: Kažnjeni smo jer smo bili pohlepni i neodgovorni

21 Januara
05:28 2009

Pred svijetom koji je željno iščekivao prvi govor novog američkog predsjednika, Barack Obama poručio je da su izazovi pred svijetom novi, ali načini za njihovo rješavanje odavno poznati: marljiv rad i poštenje, hrabrost i fer igra, tolerancija i radoznalost. Evo izvadaka iz Obamina govora:- To da smo usred krize sada je dobro poznato. Naša je nacija u ratu, protiv široke mreže nasilja i mržnje. Naša je ekonomija teško oslabljena, što je posljedica pohlepe i neodgovornosti nekih, ali i našeg kolektivnog propusta da donesemo teške odluke i naciju pripremimo za novo vrijeme.
Danas vam kažem da su izazovi s kojima smo suočeni stvarni. Ozbiljni su i mnogobrojni. Neće ih biti lako riješiti niti će to biti moguće u kratko vrijeme. Ali znaj ovo, Amerika, bit će riješeni. Danas se okupljamo jer smo odabrali nadu a ne strah, jedinstvo našeg cilja umjesto sukoba i nesloge. Danas dolazimo proglasiti kraj sitničavosti i lažnim obećanjima, optužbama i izlizanim dogmama koje su predugo gušile  našu politiku.
Mi ostajemo mlada nacija, ali prema riječima iz svetog pisma, došlo je vrijeme da djetinjaste stvari ostavimo po strani. Došlo je vrijeme da potvrdimo svoj izdržljivi duh, da odeberemo bolju povijest za sebe, da ponesemo naprijed taj skupocjeni dar, tu plemenitu ideju, koja se prenosi s generacije na generaciju: bogomdano obećanje da smo svi jednaki, da smo svi slobodni i da svi zaslužujemo priliku da u punoj mjeri tražimo sreću.
Počevši od danas, moramo se podići, obrisati prašinu sa sebe i početi raditi na obnovi Amerike. Pitanje koje postavljamo danas nije je li naša vlada prevelika ili premala, nego funkcionira li – pomaže li obiteljima da pronađu posao uz pristojnu plaću, zdravstvo koje si mogu priušititi, mirovinu koja je dostojanstvena. Tamo gdje je odgovor da, namjeravamo nastaviti tim putem. Gdje je odgovor ne, programi će prestati. Što se tiče naše obrane, odbijamo kao lažan izbor između naše sigurnosti i naših ideala. Očevi  naše nacije, suočeni s opasnostima koje mi teško možemo zamisliti, sastavili su povelju kako bi osigurali vladavinu prava i prava ljudi, povelju koja je proširena krvlju generacija. Ti su ideali i dalje svjetlo u svijetu i mi ih se nećemo odreći radi proračunatosti. A svim drugim narodima i vladama koje danas gledaju, od najgrandioznijih prijestolnica do sela u kojem je rođen moj otac: znajte da je Amerika prijatelj svakog naroda i svakog muškarca, žene i djeteta koje traži budućnost punu mira i dostojanstva i da smo ponovno spremni voditi.
Sjetite se da su se ranije generacije suočavale s fašizmom i komunizmom ne samo projektilima i tenkovima, nego i čvrstim savezništvima i trajnim uvjerenjima. One su razumjele da nas moć sama ne može štititi, niti nam daje za pravo da činimo što hoćemo. Umjesto toga, znali su da naša moć proizlazi iz njezine mudre upotrebe, naša sigurnost proizlazi iz pravednosti naših ciljeva, moći našeg primjera, ublažavajućih kvaliteta poniznosti i suzdržanosti.  
Nećemo se ispričavati zbog našeg načina života, niti ćemo posustati u njegovoj obrani, a za one koji žele svoje ciljeve postići poticanjem terora i ubijanjem nevinih, kažemo vam da je naš duh snažniji i ne može se slomiti; ne možete nas nadživjeti i mi ćemo vas poraziti. Mi znamo da je naše nasljeđe od pachworka snaga, a ne slabost. Mi smo nacija kršćana i muslimana, židova i hindusa, i onih koji ne vjeruju. Oblikuje nas svaki jezik i kultura, sa svih krajeva ovog sviejta; a zato što smo okusili gorak okus građanskog rata i segregacije i jer smo se izdigli iz tog mračnog poglavlja snažniji i ujedinjeniji, ne možemo ne vjerovati da će stare mržnje jednom prestati, da će se granice plemena uskoro rastopiti, da će se, kako svijet postaje manji, naša ljudskost razotkriti i da Amerika mora odigrati svoju ulogu u dolasku nove ere mira.
Onim liderima širom svijeta koji žele izazivati sukobe ili za nedaće svojih društava krive Zapad – znajte da će vas vaš narod procjenjivati po onome što možete izgraditi, a ne po onome što možete uništiti. Onima koji se čvrsto drže vlasti pomoću korupcije i prijevare i gušenja kritike, znajte da ste na pogrešnoj strani povijesti, ali i da ćemo vam mi pružiti ruku, ako ste nam spremni stisnuti pesnicu. Naši izazovi možda jesu novi. Instrumenti kojima ćemo ih riješiti možda su novi. Ali one vrijednosti o kojima ovisi naš uspjeh – marljiv rad i poštenje, hrabrost i fer igra, tolerancija i znatiželja, lojalnost i patriotizam – te su stvari stare. Te su stvari istinite. One su bile tiha snaga napretka kroz povijest.
  (Kliker.info-JL) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku