hamburger-icon

Kliker.info

NSRS: Usvojena informacija o ‘antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH’ i osam zaključaka

NSRS: Usvojena informacija o ‘antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH’ i osam zaključaka

18 Februara
02:10 2020

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedjeljak oko 23 sata Informaciju o “antidejtonskom djelovanju Ustavno suda Bosne i Hercegovine”. 

Informacija je usvojena sa 72 glasa za i dva protiv. 

Potom je usvojeno osam zaključaka koje su usaglasili stranački lideri pozicije i opozicije. Za zaključke je glasalo 70 zastupnika, dok su dva bila portiv. 

Usvojeni zaključci: 

1. NSRS potvrđuje privrženost RS-a Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

2. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. NSRS traži da predstavnici RS-a u organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Sjednica je potom zaključena, a redovna sjednica NSRS bit će održana u utorak. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku