hamburger-icon

Kliker.info

Novo upozorenje vladajućoj klasi : Mirnim okupljanjima obilježena godišnjica građanskih protesta !

Novo upozorenje vladajućoj klasi : Mirnim okupljanjima obilježena godišnjica građanskih protesta !

07 Februara
15:44 2015

noviprotesti11Oko stotinjak građana Sarajeva danas je na platou preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine obilježilo godišnjicu građanskih protesta, održanih 7. februara 2014. godine.Građani su mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji.

Jedna grupa demonstranata je upriličila i mirnu šetnju od zgrade Predsjedništva do spomenika Vječna vatra. Nakon toga su se ponovo vratili pred Predsjedništvo i, na kraju,  mirno razišli. Inače, okupljeni građani kazali su kako su nezadovoljni odzivom na skup. Građani su istaknuli transparente na kojima piše: “Intelekt postao roba”, “Brukaju BiH”, “Intelekt na prodaju”.

Kako su kazali, traže pravo na redovan obrok, pravo na krov nad glavom, na zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu za djecu i trudnice, zatim pravo na besplatno i kvalitetno školovanje, kao i život dostojan čovjeka. Belma Crnovršljanin kazala je da su se kako bi obilježili godišnjicu protesta na miran i dostojanstven način.

“Tražimo od naših vlasti da konačno počnu ispunjavati naše zahtjeve, socijalno-ekonomsku i kulturnu pravdu i da konačno čuju naš glas kao i da poštuju naša ljudska prava”, poručila je Crnovršljanin.

Poručila je da građani neće odustati od svojih zahtjeva.

Skup je protekao bez incidenata, uz osiguranje većeg broja policajaca, a nije došlo ni do blokade saobraćaja u centralnim sarajvskim ulicama.

Nešto iza podneva završen je mirni protest građana Tuzle ispred nekadašnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, koja je zapaljena i izgorjela tokom prošlogodišnjih protesta u ovom gradu, održanih na današnji dan, 7. februara.Učesnici protesta su ovim okupljanjem obilježili godišnjicu protesta 7. februara 2014. godine i novoj kantonalnoj vladi, koja treba biti formirana nakon oktobarskih općih izbora u BiH, dali rok od tri mjeseca da počne rješavati probleme građana.

Zahtjevi su ostali isti kao i prošle godine – otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje proizvodnje u industrijskim preduzećima u Tuzli i sprečavanje propadanja privrede, omogućavanje dostojanstvenog života radnika…

Protestu su prisustvovali radnici ili bivši radnici nekada državnih preduzeća, ali i veći broj drugih građana Tuzle, Gračanice, Banovića, Srebrenika, Gradačca. Njihovi predstavnici s govornice ispred izgorjele zgrade Vlade TK koja je bila u upotrebi sve do 7. februara prošle godine, kad je tokom protesta zapaljena i izgorjela, poručili su vlastima kako “nije ruglo ova zapaljena zgrada, ruglo je uništena tuzlanska industrija”.

Na transparentima su nosili napise poput “Platite kredite”, “Ljudi, a ne nacije”, “Ne damo livnicu”, “Bosno moja poharana tebe pljačka 13 vlada sve od rata pa do sada”, “Formirajte operativni štab za pokretanje proizvodnje u uništenim firmama”…

Protest je protekao mirno, bez incidenata, uz prisustvo većeg broja policajaca. Za vrijeme protesta saobraćaj u centralnim tuzlanskim ulicama odvijao se bez većih problema.

Inače, iz MUP-a Tuzlanskog kantona jučer su pozvali građane da na dostojanstven način obilježe godišnjicu februarskih protesta, te napomenuli kako je MUP TK sačinio operativni plan kako tokom protesta ne bi došlo do problema.

Inače, povodom najava o mogućem okupljanju građana povodom obilježavanja godišnjice protesta održanih 7. februara prošle godine, formiran je Operativni štab, u skladu sa sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, čiji su članovi predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.

Jučer je iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćeno kako MUP “do danas (petak) nije zaprimio zvaničan zahtjev za održavanje protestnog okupljanja građana”.

“Mi uvažavamo i podržavamo legitimno pravo građana na mirna okupljanja, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati”, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo jučer. Naglašeno je kako policija neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

“Kartonski” čovjek simbolično će nadgledati rad vlasti
Blizu stotinu građana Zenice okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, gdje su obilježili godišnjicu protesta građana održanih 7. februara 2014. godine. Predstavnici Plenuma građana Zenice su po dolasku na Trg, postavili kartonski napis kojim su ovaj zenički trg simbolično preimenovali u”Trg 7. februara”.

Glasnogovornica Plenuma građana Zenice Meliha Bajramović kazala je da su ciljevi i današnjeg protesta isti kao i prošle godine, ali da su metode ovog puta drugačije.

„Danas obilježavamo godišnjicu prošlogodišnjih protesta. Ciljevi su nam isti, ali metod nam se promijenio, a to je veoma važno jer nam je prošla metoda nanijela samo štetu. Do promjena mora doći, makar na štetu Vlade. Naravno, to nije jednostavno, jer to znači da oni moraju sjeći granu na kojoj sjede”, kazala je Bajramović.

Predstavnik zeničkog plenuma Goran Jerkić kazao je da građanski aktivizam nije počeo prošle godine, nego 2010. kada su građani iskazali prve vidove nezadovoljstva.

„Ovo nije  komemoracija, ovo je podsjećanje da smo još uvijek tu. Nezadovoljstvo je počelo mnogo prije sedmog februara prošle godine. Što se tiće građana i broja koji je prisutan, mi tu ne možemo puno, najveća borba Plenuma je protiv ispijanja kafe”, kazao je Jerkić.

Nakon defilea kroz grad, građani su se zadržali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenice gdje su postavili kartonsku skulpturu čovjeka koji će, kako predstavnici Plenuma kažu, nadgledati rad vlasti.
Okupljanje građana je proteklo mirno uz prisustvo velikog broja policajaca, za razliku od prošlogodišnjeg protesta koji je izazvao velika razaranja i nemire.

 „Ova vlast je loša i hoćemo da je srušimo. Došli smo da kažemo ne, paljevinama i ne, nasilju”

Oko stotinjak građana Mostara danas je na Španskom trgu obilježilo godišnjicu građanskih protesta, održanih 7. februara 2014. godine. Građanima su se obratili Muharem Hindić Mušica, neformalni vođa mostarskih protesta, Edin Vejzović, član mostarskog Plenuma građana, i Amela Sarić.

Hindić, koji je sa malobrojnom skupinom građana tokom cijele godine u isto vrijeme izražavao svoj revolt plakatima i prisustvom na Španskom trgu, govorio je o nužnosti političkih promjena u kojima mladi i nezaposleni trebaju izboriti svoje mjesto i preuzeti odgovorne funkcije.

„Ova vlast je loša i hoćemo da je srušimo. Došli smo da kažemo ne, paljevinama i ne, nasilju”, rekao je Hindić.S dozom rezignacije na odnos građana Mostara, Amela Sarić pozvala je okupljene da nastave raditi na otrežnjenju građana Mostara.

„Sami smo krivi, imali smo priliku na općim izborima da ne glasamo za istu vlast. Ko nam je kriv? Imali smo oči, imali smo uši i nismo se opametili”, naglasila je Sarić.

Građani okupljeni simbolično u pet do 12, razišli su se sa Španskog trga u 13,30 minuta.kup je osiguravao veliki broj pripadnika Policijske uprave Mostar.Protesti nezadovoljnih građana u više gradova u BiH, 7. februara prošle godine, prerasli su u nasilne kad je u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Mostaru zapaljeno više zgrada kantonalnih i državnih institucija, među kojima i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

(Kliker.info-Anadolija)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku