hamburger-icon

Kliker.info

Novo upozorenje Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH : Srbija i Hrvatska ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

Novo upozorenje Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH : Srbija i Hrvatska ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

27 Maja
15:44 2020

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za sjednicu Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za 28. maj 2020 godine, ponovo predlaže usvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Iako je Vijeće ministara zatražilo detaljnu analizu o dosadašnjim efektima strategije za procesuiranje ratnih zločina, Ministarstvo pravde na čijem je čelu gospodin Josip Grubeša, prikriva stvarne razloge propasti državne strategije iz 2008. godine kako bi uspio progurati revidiranu strategiju koja je u velikoj mjeri samo kopija prethodne, istakli su u srijedu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Grubeša vješto pokušava prikriti ključnu informaciju da je nadzorno tijelo od 2009. godine preko 300 puta upozoravalo na razne propuste u vezi sa propalom strategijom. Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje. Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, kao i presuđene ratne zločince. Od javnosti i žrtava se kriju informacije o ‘A listi’, koja je dostavljena Tužilaštvu BiH od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. ‘A lista’ je međunarodna obaveza BiH, a prema posljednjem međunarodnom istraživanju preko 300 osoba sa te liste nikada nije bilo u procesu obrade ili bilo koje faze postupka. Zbog toga ponovo insistiramo da ‘A lista’ bude prioritet u revidiranoj strategiji“, ističu iz udruženja.

Također, traže od Vijeća ministara BiH da ne prihvati prijedlog Ministarstva pravde BiH, te da zahtijeva od nadležnih detaljan pregled “A liste”.

“Javnosti, a posebno žrtvama, moraju biti dostupni podaci o procesuiranju predmeta osoba sa ‘A liste’, odnosno koliko je pravosnažno okončanih predmeta, koliko je postupaka u toku, koliko je provedenih istraga, te koliko je istraga obustavljeno. Tražimo da se revidiranom strategijom predvidi prioritetno procesuiranje preko 300 osoba sa ‘A liste’. Tražimo od Vijeća ministara BiH da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca. Tražimo od nadležnih da se preispita uloga ministra Grubeše u opstrukciji usvajanja revidirane strategije koju zaustavlja od 2017. godine“, zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 27 Maja, 21:08

    PA MATER VAM JEBEM KOLIKO BI VI DA OSUDITE SRBA I HRVATA A VAŠ NASER NAPIŠE KNJIGU U KOJOJ SE HVALI KAKO JE UBIJAO SRBE I ON JE OSLOBOĐEN I OSTALI ZLOČINCI KOJI SU POBILI 8000 SRBA U SARAJEVU (KAZANI I DRUGA STRATIŠTA)I ONI SU HEROJI.MARŠ U PIZDU MATERINU VI I VAŠ IZMIŠLJENI GENOCID.AKO TAKO MISLITE SAČUVATI BIH NEMA OD TOGA NIŠTA,JER UPORNO GURATE PRST U OKO NARODU KOJI STE STOLJEĆIMA SATIRALI SA SVIM OKUPATORIMA KOJI SU DOŠLI OVDJE.SAMO DA VAM KAŽEM OKUPATORI SU POBIJEĐENI I OTJERANI PA ME ZANIMA U KOGA SE UZDATE.MOJ SAVJET:
    PRIKOČITE DA VAS ĐAVO NEBI ODNIO

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku