hamburger-icon

Kliker.info

Novo otkriće: Personalizovana vakcina protiv malignih ćelija

Novo otkriće: Personalizovana vakcina protiv malignih ćelija

04 Aprila
07:11 2015

cjepivo5Američki naučnici došli su do važnog otkrića u borbi protiv raka. Izumili su cjepivo izrađeno po mjeri pacijenta, a to znači da lijek cilja tačno određene genetičke mutacije u tumoru.Sigurnosni testovi koje je prošlo ovo cjepivo pokazali su da tijelo primjenom cjepiva može naučiti kako se boriti protiv tumorskih stanica.

Iako se radi o važnom otkriću, naučnici upozoravaju da je ovaj lijek još uvijek u ranoj fazi razvoja i testiranja.Prilikom testiranja ovog personalizovanog cjepiva naučnici su ga ubrizgali trojici pacijenata koji su imali uznapredovali stadij raka kože te su već primali terapiju.

Rezultati su bili vrlo dobri. Prvi pacijent se izliječio od raka, drugi je i dalje imao tumorske stanice koje su prestale napredovati, a tumori trećeg pacijenta su se drastično smanjili da bi se nakon nekoliko mjeseci vratili na prvobitnu veličinu.

Naučni tim u ovoj fazi razvoja cjepiva testira samo može li lijek izazvati imunološku reakciju tijela. Rezultati koje su dosad zabilježili govore da su testiranja bila vrlo uspješna.

”Naš tim je jako ohrabren kvalitetom reakcije imunološkog sistema na antigene melanoma koji su bili prisutni kod sva tri pacijenta”, rekao je dr. Gerald Linette je, jedan od istraživača.

”Rezultati tek su preliminarni, ali ovo cjepivo ima potencijala za redovnu primjenu”, dodaje Linette.Osim u  liječenju melanoma, ovo cjepivo moglo bi se primijeniti za borbu protiv raka dojke i raka jajnika, prenosi BBC.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku