hamburger-icon

Kliker.info

Novinari otkrili tajnu operaciju : CIA i američki specijalci dronovima ubijaju vođe islamista u Siriji

Novinari otkrili tajnu operaciju : CIA i američki specijalci dronovima ubijaju vođe islamista u Siriji

02 Septembra
08:16 2015

dron6Američke specijalne vojne snage u saradnji s CIA-om krenuli su u tajnu akciju protiv Islamske države (IS) u Siriji, javlja The Washington Post pozvajući se na izvore bliske vlasti. Za obračun sa džihadistima koriste bespilotne letjelice.

Američki dronovi u Siriji tragaju za liderima IS i bombarduju njihove položaje. Ova akcija odvojena je od ostatka američke vojne ofanzive protiv IS, u kojoj učestviju i evropski partneri.

CIA ih locira, specijalci ih ubijaju

Kako javlja The Washington Post, američkim dronovima u Siriji je već izvršeno nekoliko uspješnih napada. Među žrtvama je i britanski džihadist Junaid Husain, kojeg se smatra arhitektom kampanje IS na društvenim mrežama, a kojom su džihadisti podsticali istomišljenike na izvršavanje terorističkih napada na američkom tlu.

Agenti CIA-e zaduženi su za identifikovanje i lociranje lidera IS, dok napade uz pomoć dronova izvršava isključivo Komanda za specijalne operacije (JSOC), grana američke vojske zadužena isključivo za borbu protiv terorističkih grupa. Na isti način eliminisan je i Osama bin Laden; agenti CIA su ga locirali, a komandosi JSOC-a su ga ubili u raciji u Pakistanu.

Ne zanimaju ih “obični” džihadistički borci, već samo osobe koje se smatraju “metama visoke vrijednosti”.

Portparoli CIA-e, JSOC-a i Savjeta nacionalne sigurnosti Bijele kuće nisu željeli davati nikakve službene komentare o ovoj temi. Drugi zvaničnici  s kojima su kontaktirali novinari pristali su o tajnoj operaciji u Siriji govoriti isključivo pod uslovom da ostanu anonimni.

Još ne djeluju u Iraku

Amerikanci su svojim dronovima na području Iraka i Sirije kroz prošlu godinu izvršili 2450 napada dronovima. Međutim, izvori američkog lista tvrde da se tek mali dio tih operacija odnosi na napade izvršene protiv lidera IS.

U sklopu priprema za operaciju protiv džihadista u Siriji, Amerikanci su morali povući određeni broj dronova iz drugih zemalja regije, poput Afganistana i Pakistana.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku