hamburger-icon

Kliker.info

Novim ratom u oktobru treba dokazati da je BiH nemoguća država

Novim ratom u oktobru treba dokazati da je BiH nemoguća država

16 Juna
02:01 2009

OHR će najvjerovatnije biti ugašen u oktobru. I ja se za to zalažem – poručio je iz Banjaluke visoki predstavnik Valentin Incko.

Otišao do kraja

Konačnu odluku o daljoj sudbini OHR-a donijet će Vijeće za implementaciju mira, ali Inckova najava svakako je znakovita i donijela je novu neizvjesnost u ovu zemlju, ali i dramatično iskomplikovala situaciju u BiH. Ovo utoliko više što je Incko upao u vlastitu mrežu iz koje, makar do sinoć, nije izlazio – i pored njegove odluke da Narodna skupština RS poništi zaključke o prenosu nadležnosti s države na entitete, to nije učinjeno. On je dao rok da se to učini do 11. juna, a jučer, četiri dana nakon isteka roka, zaključci Narodne skupštine RS objavljeni su u Službenom glasniku čime su zvanično stupili na snagu i postali punovažni i obavezujući. Pojednostavljeno kazano, entitet Republika Srpska, oslanjajući se na  zaključke svg parlamenta, od jučer preuzima sve nadležnosti BiH što opet znači da je država BiH protjerana  iz tog svog dijela.Sve što je Incko govorio i obećavao uz uvjeravanja građana u vlastitu odlučnost jučer je palo u vodu, a kao pobjednik izašao je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske.

 Nije mu bila potrebna nikakva vještina nadmudrivanja visokog predstavnika, nego odlučnost da ide do kraja. I otišao je, za razliku od Incka koji se sada vrti u krug, svejedno da li vlastitom odlukom ili po nagovoru i nalogu dijela međunarodne zajednice.Šta će Bosni i Hercegovini donijeti gašenje OHR-a koje za oktobar najavljuje visoki predstavnik? U najkraćem, ništa dobro. Odlazak međunarodne zajednice donijet će novu nestabilnost i agoniju, a sasvim izvjesno, koliko god to izgledalo nemoguće, i nove ratne sukobe u Bosni i Hercegovini.Naravno, oni neće biti masovni nego vješto  kontrolisani iz banjalučkih, sarajevskih i mostarskih političkih krugova i neformalnih centara moći. Bit će organizovani kako bi se međunarodnoj zajednici i praktično pokazalo da je BiH nemoguća država i da je jedino rješenje njena podjela, zapravo definitivni raspad. U tom dokazivanju, režiserima raspada BiH  potpuno  je nevažno koliko će mrtvih glava biti.

Podrška i iluzije

Dodik već dugo insistira na gašenju OHR-a „kako bi domaći političari preuzeli konce u svoje ruke i riješili budućnost ove zemlje“. Naizgled, on ima podlogu za takve tvrdnje, međutim, iza te maske krije se njegova namjera da iz igre potpuno izbaci Amerikance kako bi, koristeći nejedinstvo Evropske unije, došao do svog cilja – otcjepljenja Republike Srpske. On u tome ima potporu evropskog dijela međunarodne zajednice kojoj je Srbija puno važnija i značajnija od BiH.Naime, dio evropskih država  hoće da  promovišu Srbiju u regionalnog lidera u svakom smislu, čime bi joj bila „namirena šteta za Kosovo“. O tome su postignuti i tajni dogovori u kojima je učestvovao Dodik, a „San“ je  prije gotovo dvije i po godine objavio da će Republika Srpska dobiti koncesije od proglašenja nezavisnosti Kosova: vlastima Srbije i RS, tačnije Borisu Tadiću i Miloradu Dodiku,  bit će dopušteno da provedu sve što zamisle osim da pravno i politički dovode u vezu odluku o nezavisnosti Kosova sa statusom RS u BiH. Sada Dodik poručuje da je svoj dio posla izvršio – RS je ostala mirna nakon što je Kosovo proglašeno nezavisnom državom.

Kome odgovara podjela BiH u prvoj i njen  raspad u drugoj fazi? Nejedinstvena i rastrgana Evropa mirno posmatra sadašnju krizu u BiH koja je najteža poslije rata i čeka rasplet. Amerika, u koju se građani BiH najviše uzdaju, poručuje da neće dozvoliti podjelu naše zemlje i poduzima diplomatske i neke druge vidljive ili nevidljive mjere, čega se Dodik i njegovi najviše i plaše. Ne treba imati iluzije – on u svojim namjerama ima moćne saradnike i u Sarajevu i u Mostaru, među Bošnjacima i Hrvatima, kojima bi podjela BiH također odgovarala, jer bi dobili svoje teritorije. A svakom od te tri teritorije – bošnjačkom, srpskom i hrvatskom – vladalo bi po nekoliko porodica koje bi bili gospodari života i smrti. To je i jedini način da zaštite i sačuvaju ogromno bogatstvo koje su na sumnjiv način stekli i da izbjegnu dokazivanje porijekla imovine i procesuiranje. Radi se, zapravo, o dobro uvezanim mafijaškim krugovima koji ne biraju niti će birati sredstva – ako treba pokrenut će novi rat u BiH iz kojeg će oni izaći još bogatiji.Nemoguće je i pomisliti da sve to i još mnogo više nije poznato visokom predstavniku Incku i da mu nije jasno da bez ustavnih promjena i novog izbornog zakona, OHR ne može biti ugašen. U protivnom neminovan je novi ratni haos u BiH. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku