hamburger-icon

Kliker.info

Novih 300 radnih mjesta : Otvoren proizvodni pogon kompanije Alma Ras u Visokom

Novih 300 radnih mjesta : Otvoren proizvodni pogon kompanije Alma Ras u Visokom

02 Septembra
16:05 2015

AlmaR1Novi proizvodni pogon kompanije Alma Ras u Visokom danas je i zvanično otvoren. Na 4.000 kvadratnih metara prostora trenutno je zaposleno 200 radnika, vrši se obuka za dodatnih 40, a cilj je da do kraja godine bude ukupno 300 radnika.Do sada su proizveli tri miliona komada gotovih proizvoda, a do kraja decembra im je namjera proizvesti devet miliona.  Rade isključivo za izvoz. Čelnici te kompanije sretni su da su i oni doprinijeli da na tržištu van granica države budu proizvodi s etiketom ”Made in Bosnia and Herzegovina”.

Direktor kompanije Alma Ras Rasim Memagić izrazio je zadovoljstvo da je projekt realiziran i da pokazuje rezultate. Podsjetio je da su radovi na projektu u Visokom počeli u junu 2014. godine, a da investicija u opremu i uređenje objekta do sada iznosi 2,5 miliona KM. Od tog iznosa 90 posto odnosi se na vlastita sredstva i sredstva iz kreditnih linija komercijalnih banaka. Izgradnja novog pogona doprinosi radu privrede i pruža, kako je Memagić kazao, pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja.

– Drago mi je da smo mogli pružiti zaposlenje stanovnicima općine Visoko, ali i susjednih općina Kakanj, Breza, Ilijaš – naglasio je Memagić dodajući da su predstavnici Općine Visoko u veoma kratkom roku osigurali sve potrebne saglasnosti za izgradnju i rad pogona.

Načelnica te općine Amra Babić istakla je da je obradovana činjenicom da Alma Ras zvanično otvara proizvodni pogon u Visokom i da osigurava veliki broj radnih mjesta.
To je, smatra, veliki doprinos lokalnom ekonomskom razvoju, tržištu rada i u ukupnom ambijentu.

– Visoko je uživalo imidž grada tekstila, ali ovom i nekim drugim sličnim investicijama to će ponovo postati – kazala je Babić dodajući da je Općina, s partnerima, učestvovala u programu stručnog osposobljavanja za rad nezaposlenih osoba, za profil šivača.

Podršku Projektu koji je nazvan ”Piramida Visoko” pružli su i Federalni zavod za zapošljavanje, USAID, REZ agencija i EBRD.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku