hamburger-icon

Kliker.info

Novi zavjet Islama : Zašto je sufista Rumi popularan na Zapadu

Novi zavjet Islama : Zašto je sufista Rumi popularan na Zapadu

22 Augusta
07:05 2010

Njegova poezija obuhvata mnoge različite ideje, ali suština je u traganju za sjedinjenjem sa božanskim. Pisao je na novom persijskom jeziku, a prevodi njegovih djela su veoma popularni u drugim zemljama. 2007. godine bio je najpopularniji pjesnik u Americi. Kako objasniti popularnost Rumijeve poezije (persijski pravnik, teolog i sufi mistik iz 13. vijeka) na Zapadu u  vrijeme pojačanog anti-islamskog raspoloženja i zbog čega su sufi pokreti atraktivni zapadnjacima?

"Najzad, šta ko traži tom se i dovine,
Svakom ko se strpi znak radosti sine."
(iz pjesme Zaspao ljubavnik)

Rumijevi stihovi, poput ovih, popularniji su na Zapadu nego u islamskih zemljama. To je moguće, kaže za RSE Ibrahim Gamard, šejh iz sufi Mevlevi reda u Kaliforniji, koji čitavog svog života prevodi poeziju persijskog sufi mistika iz 13. vijeka Rumija.„Uprkos anti-islamskim osjećanjima, Islam je i dalje religija koja se najbrže razvija u SAD. Istovremeno, postoji i dalje veliko interesovanje za sufizam, ali zato što je predstavljen kao vrsta misticizma koji ne zavisi od islama i koji prevazilazi pojedinačne religije,“ objašnjava Gamard. „Islam u regionima, kao što su Centralna Azija, Afrika i Indonezija, širi se popularizacijom sufizma,“ podsjeća Gamard, „koji je bio umjerena forma islama dok nije kasnije uspostavljen tradicionalniji oblik“. Ibrahim GamardGamard kaže da i u SAD postoje popularni sufi pokreti koji su atraktivni Amerikancima zbog svog umjerenog Islama. „I to je glavni razlog što je Rumijeva poezija tako popularna jer je predstavljena u popularnim verzijama, a ne u vjernom prevodu, i Rumi je u njima predstavljen kao mistik koji je samo malo islamski“, navodi on.„I to je takođe razlog zašto je prodaja moje knjige „Rumi i Islam“ koja sadrži izabrane prijevode Rumijevih hvalospjeva vrlina proroka Muhameda prošla tako loše“, kaže Gamard.„Mnogi Amerikanci vole Rumija zbog njegove ekstatične duhovnosti zbog božanske ljubavi ali bi oni više voljeli da on ne bude musliman ili bar ne više od minimalnog.

Zbog toga je većina Rumijevih knjiga prodata da zadovolji njihovu želju prije svega za misticizmom a što manje za islamom. Amerikanci imaju malo interesovanja ili simpatija za politički Islam ali čitajući najpopularizovanije Rumijeve knjige Amerikanci uče o mnogim tradicionalnim muslimanskim vrijednostima i mudrosti učenja“, objašnjava sagovornik RSE koji je prešao na Islam 1984. Sufi imami su protiv najnasilnijih formi Islama. U najradikalnijim dijelovima muslimanskog svijeta sufi lideri rizikuju svoje živote za svoja tolerantna uvjerenja. Sufizam je najpluralističkija inkarnacija Islama, pristupačna i obrazovanima i neobrazovanima, vjernicima i nevjernicima – i stoga je most od unikatne vrijednosti između Istoka i Zapada. Veliki sufi mislioci, poput pjesnika iz 13. vijeka Rumija, smatrali su da su svo postojanje i sve religije jedno, da su sve one manifestacije iste božanske stvarnosti. Ono što je važno nije prazan ritual džamije, crkve, sinagoge ili hrama, već da božanstvo najbolje može da se postigne kroz kapiju ljudskog srca, da svi možemo naći raj u nama, ako znamo gde da gledamo. Na neki način, sufizam sa naglaskom na ljubavi, prije nego na suđenju, predstavlja Novi zavjet Islama.

Sufizam je potpuno autohton, duboko ukorijenjen pokret otpora protiv nasilnog islamskog radikalizma. Da li se može iskoristiti za politiku nije do kraja jasno. Posljednjih godina postoje uznemirujuće tendencije u Čečeniji i Dagestanu gdje lokalne vlade promovišu popularni islam koji selektivno pozajmljuje – i ponekad groteskno iskrivljuje simbole i rituale sufizma, čak ignoriše njegovu suštinu. Tamo se sufizam pretvara u državnu religiju i sufi šejhovi i sveštenici koji predvode molitvu su blisko povezani sa vladama. Ibrahim Gamard, šejh iz Sufi Mevlevi reda u Kaliforniji, na pitanje da li sufizam može biti iskorišćen u službi političkih vlasti, kaže da je to nešto o čemu on malo zna.

„Čini mi se da vlade u muslimanskim zemljama koje rade protiv tradicionalnog islama, prije svega sekularne vlade koje slijede želje jakih ne-muslimanskih zemalja, vijekovima vladaju muslimanima djeleći ih na „dobre muslimane“ i „loše muslimane“, kao što su bogati protiv siromašnih, pro-zapadno orijentisani protiv tradicionalista, ne-sufisti protv sufista, Suniti protv Šiita, PLO protiv Hamasa i td.," rekao nam je Gamard.Gamard kaže da je pročitao, kako su u Americi, pojedini univerzitetski profesori sa studija o Bliskom Istoku, savjetovali američku Vladu da dozvole sufistima u Avganistanu da vladaju ovom zemljom, rukovodeći se uvjerenjem da su sufisti suprotnost islamistima. „Ali to je naivno vjerovanje, zato što su i sufisti muslimani, dakle, kao i kod drugih grupa muslimana, i sufisti se kreću od liberalnih do konzervativnih“, zaključuje Gamard. „Mi muslimani ne treba da dozovlimo da nas ove manipulacije okrenu jedne protiv drugih. I sufisti ne bi trebalo da dozvole da ih izmanipulišu vlade. Umjesto toga, trebalo bi da se fokusiraju na suštinu sufizma i negovanje vrlina koje zahtjeva islamska vjera“, kaže Gamard.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku