hamburger-icon

Kliker.info

Novi udar na Obamacare : Republikanci otkrili svoj plan za reformu zdravstvenog sistema

Novi udar na Obamacare : Republikanci otkrili svoj plan za reformu zdravstvenog sistema

23 Juna
00:27 2017

Republikanski zastupnici su u četvrtak, nakon sedmica  tajnovitosti, predstavili svoj zakonski prijedlog o reformi američkog zdravstvenog sistema  koji bi trebao zamijeniti mjere uvedene za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Nacrt rasprave poznate pod nazivom Better Care Reconciliation Act iz 2017. sada treba proći ispit u senatu gdje treba dobiti podršku konzervativnih i umjerenih republikanaca od kojih su mnogi tek u četvrtak vidjeli taj prijedlog.

Američki predsjednik Donald Trump povlačenje takozvanog Obamacarea, zdravstvenog sistema svog prethodnika, prozvao je jednim od glavnih prioriteta svog predsjedništva, a u tome ga je u maju  podržao i predstavnički dom Senata koji je glasao za to.

Kompleksni Obamacare učinio je zdravstveno osiguranje obaveznim, nudio je subvencije za milijune ljudi, zahtijevao je da police osiguranja pokriju niz usluga, te je zabranio osiguravateljskim kućama da dodatno naplaćuju zbog već postojećih zdravstvenih stanja.

Ukidanje tog zakona unijelo je mnoge podjele u Senatu, a republikanski senatori već sedmicama u tajnosti stvaraju novu verziju zakona, što su demokrati kritizirali, kao i brzinu kojom se žele uvesti reforme.

Zastupnici će razmatrati prijedlog tokom ubrzanog procesa koji izbjegava većinu parlamentarnih pravila koje traže suradnju s demokratima. Umjesto toga, republikancima će trebati samo većina glasova u domu koji broji 100 zastupnika.

U ovom prijedlogu traži se ukidanje obaveznog plaćanja zdravstvenog osiguranja uz prijetnju kazne i ukidanje državne podrške javnim zdravstvenim programima za siromašne. Demokrati su odmah osudili takav prijedlog, tvrdeći da će on povećati troškove i smanjiti beneficije.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku