hamburger-icon

Kliker.info

Novi sukob Zagreba i Beograda : Hrvatska blokirala Srbiji pregovore, Vučić demonstrativno napustio

Novi sukob Zagreba i Beograda : Hrvatska blokirala Srbiji pregovore, Vučić demonstrativno napustio

12 Decembra
21:51 2016

Hrvatska  je blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima EU sa Srbijom, javila je Prva televizija, a srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je: “Dosta je hrvatskog iživljavanja”.

Vučić, koji je večeras otputovao u Bruxelles poručio je da će se večeras i vratiti ako s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini ne dogovori deblokadu pregovora, nakon razgovora s Mogherini krenuo je za Beograd – što znači da deblokada nije dogovorena.

Srpski premijer tako sutra neće prisustvovati konferenciju na kojoj se treba razmatrati otvaranje poglavlja.

“Srbija je cijelo vrijeme bila strpljiva, i trudila se ne reagirati, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za Prvu tv dodajući da mu je dosta hrvatskog iživljavanja, prenosi Telegraf.

Vučić je najavio da će se, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu i on napusti Bruxelles, “obratiti javnosti”.

Sporno otvaranje poglavlja 26

Europski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku.

Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Sve zemlje članice EU-a do sada su se suglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabave, te poglavlje 25 – Znanost i istraživanja, a radna tijela EU-a danas i sutra sastaju se u nastojanju da budu usuglašena stajališta svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je danas na press  konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da je hrvatska blokada “sitna stvar” koja pokazuje “neprincipijelnost pozicije” kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtjevima koje ima službeni Zagreb.

Dačić: Ovo je sitna stvar

“Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet mjeseci – pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga? Sitna je to stvar”, rekao je Dačić novinarima na press konferenciji.

Dačić je ocijenio kako bi Unija trebala “mnogo više pažnje posveti onom što se događa u Hrvatskoj”.

“Ako je Hrvatska ta koja će odlučivati o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo zanimanje”, rekao je Dačić.

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom održat će se u utorak na marginama sastanka Vijeća za opće poslove, koji čine ministri za europske ili vanjske poslove zemalja članica. Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostaloga, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina.

“Posebnu pozornost treba posvetiti poštovanju temeljnih prava, uključujući zaštitu najranjivijih skupina, kao i nediskriminatorni tretman manjina u Srbiji, uključujući u području obrazovanja, upotrebe manjinskih jezika, pristupa medijima i vjerskim obredima na manjinskim jezicima”, kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi Vijeće trebalo prihvatiti u utorak.

*Kliker.info/Index(

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku