hamburger-icon

Kliker.info

Novo prizemljenje : I Evropska unija obustavila sve letove modela aviona Boeing 737-8 i 737-9

Novo prizemljenje : I Evropska unija obustavila sve letove modela aviona Boeing 737-8 i 737-9

13 Marta
01:26 2019

Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) obustavila je sve letove na prostoru Evropske unije za avione Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada tog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibije 157 putnika i članova posade, objavljeno je u utorak navečer. 

“EASA je odlučila suspendirati sve letove (…) modela Boeing 737-8 MAX i 737-9 MAX u Evropi”, objavljeno je. 

Obustava je nastupila u 20 sati po srednjoevropskom vremenu.

“Obustavljaju se i svi komercijalni letovi koje izvode operatori trećih zemalja u dolasku u EU-a, unutar njega te u polasku iz EU-a za navedene modele”.

Avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX zabranjeni su poletanje i sletanje u Srbiji i preletanje vazdušnog prostora zemlje, saopštio je večeras Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, prenosi AnAnadolija.

“Imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije doneo je hitno vazduhoplovno obaveštenje kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Srbiji, kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo naveli su i da u registru aviona u Srbiji nisu upisani pomenuti modeli aviona.

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska posljednje su u nizu država koje su u utorak poslijepodne objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za avione modela Boeing 737 MAX 8 nakon fatalnog pada putničkog aviona takvog tipa u nedjelju na letu iz Adis Abebe za Keniju.

“Britanska civilna avijacija pažljivo prati situaciju (…) Kao mjeru opreza, objavila je uputstvo da se obustave svi komercijalni putnički letovi bilo kojeg operatora u dolasku, polasku ili prolasku kroz zračni prostor Ujedinjenog Kraljevstva”, saopćeno je.

Agencija Bloomberg objavila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da Agencija za sigurnost zračnog saobraćaja Evropske unije također priprema privremeno prizemljenje aviona Boeing 737 MAX.

Nešto ranije odluku o prizemljenju objavila je i norveška kompanija Norwegian Air, prema savjetu evropskih regulatora.

Njemački ministar objavio je da Njemačka zatvara svoj zračni prostor za Boeing 737 MAX 8, prenosi agencija Reuters

Francuska i Irska također su odlučile prizemljiti avione tog modela. 

Srušeni avion

Njemačka grupa TUI, najveća grupa za putovanja i turizam na svijetu, obustavlja sve letove putničkim avionom modela Boeing 737 MAX 8, objavio je glasnogovornik kompanije, prenosi agencija dpa.

U ponedjeljak su Kina i Indonezija prizemljile svoje avione tog modela u floti svojih avioprevoznika. To su učinile kompanije Air China, China Eastern Airlines, Kunming Airlines i China Southern Airlines. U Kini je u prometu više od 90 aviona tipa Boeing 737 Max 8.

Singapur i Australija privremeno su obustavili saobraćaj svih tipova aviona 737 MAX, što je učinila i etiopijska aviokompanija Ethiopian Airlines, čiji se avion srušio u nedjelju.

Prizemljiti svoja dva aviona tog modela odlučila je i južnokorejska niskotarifna kompanija Eastar Jet.

Boeing je ponovio da je istraga o uzrocima pada aviona u ranoj fazi i da još nema osnove za davanje novih smjernica operatorima.

Agencija Reuters donosi pregled odluka pojedinih avioprevoznika prema modelu Boeing 737 MAX iz kojeg je vidljivo da zasad nisu sve aviokompanije odlučile prekinuti saobraćaj modelom Boeing 737 MAX.

Air Canada objavio je da je ponudio pomoć, da “pažljivo prati istragu”, da u svojoj floti ima 24 aviona takvog tipa od 2017. i da su oni pokazali “odlične performanse u sigurnosti, pouzdanosti”.

‘Prioritet zračna sigurnost’

American Airlines objavio je da ima puno povjerenje u taj model i da pažljivo prati istragu, a sličnog je stava i američka kompanija Southwest Airlines.

Brazilski regulator zračnog saobraćaja odlučio je da neće prizemljiti taj model i dodao da prati istragu. 

Velika aviokompanija Turkish Airlines objavila je da je “njen prioritet zračna sigurnost” i da pažljivo prati situaciju.

Slično je saopćenje objavila agencija za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Povjerenje u model obznanili su i Fiji Airways te FlyDubai.

Indijska opća uprava za civilnu avijaciju (DGCA) najavila je da će dati dodatna uputstva za sigurnost leta indijskim avioprevoznicima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku