hamburger-icon

Kliker.info

Novi poraz Islamske države – Sirijska vojska oslobodila grad Maskanah (VIDEO)

Novi poraz Islamske države – Sirijska vojska oslobodila grad Maskanah (VIDEO)

04 Juna
15:45 2017

U subotu navečer konačno Sirijska vojska oslobodila grad Maskanah, posljednje uporište Islamske države u provinciji Aleppo. Tjedan dana su Tigrovi (elitna postrojba Sirijske vojske) vojska okruživali grad, oslobađajući velik dio zaleđa s 22 sela, dok se konačno borci kalifata nisu našli u bezizlaznom položaju. Krajem sedmice  je grad dospio u gotovo potpuno okruženje, no očito je da su sirijske snage ostavile put kojim su se povukli borci terorističke tovrevine.

Situacija na sjeveru Sirije nakon oslobađanja grada Maskanah
Po izvorima s terena, Islamska država pretrpjela je velike gubitke: više od tisuću boraca izbačeno iz stroja, kao i stotinjak vozila. Izvjesno je da su i sirijske snage pretrpjele određene gubitke u oklopu, svjedočeći po video izvještajima agencije Amaq.

Napredovanje Tigrova kod grada Maskanah

Očekuje se uskoro i neizbježno spajanje sirijskih snaga iz nizine Maskanah i Khanassera te konačno odbacivanje od ključne opskrbne ceste za Aleppo. Također, doći će do skorog kontakta Sirijske vojske i Sirijskih demokratskih snaga (većinski kurdske snage) kod grada Tabqah. Kao što se desilo kod Al Baba, to će im samo rasteretiti bojišnicu, budući da obje strane imaju zajedničkog neprijatelja.

Istovremeno, kurdske snage opasno napreduju prema Al Raqqi. Ušle su u selo Samrah, vrlo blizu prvih gradskih četvrti samoproglašene prijestolnice Islamske države. Jučer su iz smjera Tabqah na brzinu zauzele mjesto Mansurah, od kojeg je moguće okruživanje Al Raqqe s juga.

Situacija u cijeloj Siriji
Sirijska vojska napredovala je i istočno od Palmire, na autocesti prema Deir ez-Zoru, približivši se na šest kilometara od ovog ključnog uporišta Islamske države. Sveukupno su proteklih dana ovdje sirijske snage oslobodile novih 1400 kvadratnih kilometara.

Islamska država napala je s druge strane položaje sirijske vojske u samom Deir ez-Zoru i zauzela kružni tok Panorama. Tako je ponovo pojačala pritisak i otežala spajanje zrakoplovne baze s ostatkom grada.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku