hamburger-icon

Kliker.info

Novi politički pritisak iz Zagreba : Šta se krije iza navodnih prijava protiv oficira Armije RBiH

Novi politički pritisak iz Zagreba : Šta se krije iza navodnih prijava protiv oficira Armije RBiH

14 Marta
21:27 2017

U javnosti se posljednjih nekoliko dana ponovno aktualizirala priča oko krivičnih prijava podignutih protiv nekadašnjih generala Armije Republike BiH i to u Hrvatskoj zbog navodnih zločina počinjenih protiv Hrvata u BiH i Hrvatskoj. U ovoj zemlji kod službenih institucija potvrda nema, prozvani kažu kako nikakvih zvaničnih poziva nisu imali.

Nije prvi put da se govori o krivičnim prijavama protiv generala Armije Republike BiH. Mostarska HVIDRA prvu prijavu uputila je Hrvatskoj još 1996. godine. Da postoje određene istrage, potvrdio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, a nakon što su u Orašju uhapšeni pripadnici HVO-a među kojima i brigadni general HV, odbivši navode da je riječ o revanšizmu.

Priča je ponovno aktuelizirana nakon što je nedavno zagrebačka Z1 TV objavila i dokument krivične prijave sa spiskom od 16 imena nekadašnjih visokih dužnosnika Armije RBiH, između ostalih, Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Džeme Merdana, Vahida Karavelića, Jovana Divjaka…

Kontaktirali smo Sefera Halilovića i Jovana Divjaka koji su nam kazali da je ovdje riječ o infromacijama na bazi spekulacija, da ih niko nije kontaktirao u vezi sa ovim.

Zanimljivo ovo je tek jedan u nizu spiskova koji su se pojavili u javnosti. Na drugom se nalazi i ime generala Nedžada Ajnadžića koji za N1 kaže “na jednom spisku me ima, na drugom nema. Molim susjednu prijateljsku Republiku Hrvatsku da mi kaže koji je spisak validan ako je ova informacija tačna, i ako žele razgovarati sa mnom, rado ću im se odazvati”.

Iz Hrvatskog državnog odvjetništva nisu mogli odgovoriti da li postoje eventualne istrage, odnoso da li su prijave uopće zaprimljene “jer informaciju o potvrdi podnošenja kaznene prijave može dati samo podnositelj prijave”, naveli su iz DORH-a za N1.

A podnositelji prijave su, kako doznajemo, Udruženja zarobljenih pripadanika HVO-a i porodice stradalih. Mirko Zelenika je o navedenom, doznao iz medija, no prijavu podržava jer su, kako kaže, u Sudu BiH postoje predmeti za zločine nad Hrvatima koji nikada nisu pokrenuti.

Prema načelu univerzalne jurisdikcije koja vrijedi za predmete ratnog zločina, Hrvatska može pokrenuti istragu i eventualno podići optužnicu i protiv građana druge države za zločine koji nisu počinjeni na njenom teritoriju, no prije toga Tužilaštvo BiH o tome treba obavijestiti i sačekati njihovu reakciju.

U Tužilaštvu BiH potvrdili su da pomoć u istrazi nije zatražena niti bilo kakva razmjena podataka, na pitanje o nadležnosti stigao je odgovor.

“Tužiteljstvo BiH nadležno je za procese za ratne zločine koji su počinjeni u BiH, kada su osumnjičeni ili optuženi državljani BiH i nalaze na teritoriji BiH”, navode iz Tužilaštva BiH.

Podnošnje krivičnih prijava protiv generala Armije BiH, zanimljivo već mjesecima na tribinama i javnim skupovima najavljuje general HVO-a Zlatan Mijo Jelić protiv protiv kojeg je Tužilaštvo BiH krajem 2015. godine podiglo optužnicu za ratne zločine na području Hercegovine, nakon čega je prebjegao u Hrvatsku i do danas je nedostupan za bh. vlasti.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku