hamburger-icon

Kliker.info

Novi pokušaj sprječavanja objave rezultata popisa : Narodna skupština RS odbacila odluku o popisu stanovništva

Novi pokušaj sprječavanja objave rezultata popisa : Narodna skupština RS odbacila odluku o popisu stanovništva

21 Juna
19:40 2016

NSRS3Narodna skupština RS-a traži od entitetske vlade i Zavoda za statistiku RS-a da, ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ne povuče „nezakonitu“ odluku od 18.maja ove godine, o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, povuku svoje predstavnike iz Centralnog popisnog biroa.

U zaključcima, koje su na današnjoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta jednoglasno prihvatili poslanici stranaka koje imaju sjedište u RS-u, zahtjeva se i da se iz Centralnog popisnog biroa povuku i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.Narodna skupština je zaključila „da ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese RS-a“ odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18.maja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Do postizanja saglasnosti o ovom programu organi i institucije RS-a neće, kako se navodi, „ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za RS neće proizvesti nikakva pravna dejstva“.

Nakon višesatne rasprave, kojoj nisu prisustvovali poslanici Koalicije „Domovina“, o Informaciji o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koja je jedina tačka današnjeg posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, usvojeni su zaključci u kojima se, između ostalog, traži da Vlada RS-a predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS-a, kako bi Zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa u RS-u.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić prethodno je danas upozorio da je rasprava u entitetskom parlamentu o popisu u BiH nepotrebna, jer Skupština RS-a, u sadašnjoj fazi, nema zakonske nadležnosti o ovom pitanju.Nakon tog stava, poslanici iz koalicije „Domovina“ (SDA, SBiH i Hrvatska stranka prava) napustili su sjednicu.

Predsjednik PDP-a i poslanik te stranke u parlamentu RS-a Branislav Borenović je potvrdio da su predstavnici Saveza za promjene bili protiv zaključaka u kojima se traži da se povuku predstvanici RS-a u aktulenoj vlasti na nivou BiH.

”Ako se mi povučemo, SNSD odmah ulazi umjesto nas”, rekao je Borenović uvjeren da bi to uradili SNSD-ovi predstavnici.

Nakon usvajanja pomenutih zaključaka, okončana je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o popisu u BiH te se očekuje nastavak redovnog zasjedanja s čijeg dnevnog reda je povučena odluka Vlade RS-a o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku