hamburger-icon

Kliker.info

Novi patrijarh SPC : Jasenovac je mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama

Novi patrijarh SPC : Jasenovac je mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama

25 Februara
06:31 2021

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi, treba biti mjesto “skromne i dostojanstvene molitve”, a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.

U Srbiji je u subotu premijerno prikazan film Dara iz Jasenovca, koji je u tamošnjoj javnosti izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svijetu negativne kritike da se radi o nacionalističkoj propagandi službenog Beograda, prenosi Hina.

Film je bio kandidat Srbije za Oscara u kategoriji za najbolji strani film van engleskog govornog područja, ali nije ušao u užu konkurenciju.

Porfirije je rekao da ne može govoriti sa stajališta umjetničkih argumenata i kriterija, ali smatra važnim što je srbijanska kinematografija “progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prikriveno maglom zaborava i što se skrivalo”.

‘Važno je da se izađe iz zaborava’

“Važno je da se izađe iz zaborava, ali i da to u isto vreme ne bude povod za zlopamćenje i da svako zaviri u svoje srce i zavapi ka Gospodu da se nigde ništa slično nikada ne dogodi”, istakao je patrijarh nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jasenovac nije prostor “u kojem se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, već prostor u kojem kao Crkva pokušavamo skromno i dostojansveno napraviti mesto molitve”, istakao je Porfirije.

Hrvatska i srbijanska historiografija ne slažu se oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetaka hiljada do nekoliko stotina hiljada.

Osim Srba, u logoru su ubijani Jevreji i Romi te Hrvati koji se nisu slagali s tadašnjim profašističkim režimom u Hrvatskoj.

Porfirije, bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski, prošle je sedmice izabran za 46. poglavara SPC-a.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku