hamburger-icon

Kliker.info

Novi parlamentarni izbori u Izraelu : Netanyahu ponovo kratak i bez parlamentarne većine

Novi parlamentarni izbori u Izraelu : Netanyahu ponovo kratak i bez parlamentarne većine

18 Septembra
06:16 2019

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije izvojevao parlamentarnu većinu na jučer održanim izborima i izlazne ankete pokazuju da njegova konzervativna partija Likud neznatno zaostaje iza saveza partija centra, bivšeg komandanta izraelske vojske Bennya  Gantza.

Konačni rezultati izbora očekuje se tek u srijedu popodne ali po izlaznim anketama TV Kanala 13, koji je bio najtačniji poslije aprilskih izbora, Likud je osvojio 31 poslaničko mesto, a Gancov savez 33. Po tim anketama blok desnog centra ima 54 poslanika od ukupno 120, četiri manje od bloka lijevog centra.

Za sada je nejasno da li će se Netanyahuu  šesti put povjeriti zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju.

Izlaznost na izbore bila je veća od očekivane iako su Izraelci glasali drugi put poslije pet mjeseci. Odziv izraelskih Arapa bio je značajno veći od 49 posto na izborima 9. aprila, ali se još ne navodi koliko.

Prema izlaznim anketama  savez arapskih partija Zajednička lista osvojio je 13 mjesta, nacionalistička stranka Izrael naš dom bivšeg ministra odbrane Avigdora  Liebermana , za koga se predviđalo da će biti ključni faktor za obrazovanje koalicije osvojio je 8 do 10 mjesta. Dvije vjerske partije osvojile su takođe osam mandata, a po šest savez desnih partija Jamina i dvije ljevičarske  stranke.

Ultranacionalistička partija Jevrejska snaga nije prešla izborni prag.

Dvije izlazne ankete daju prednost bloku desnog cetra 57 prema 55 i 56 prema 54, a to znači da nijedan blok nema većinu od potrebnih 61 od ukupno 120 poslanika.

Izraelci su glasali drugi put jer Netanyahu nije uspio da nakon  aprilskih izbora obrazuje vladajuću koaliciju.

On je težio da četvti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer.

Ako se potvrde izlazne ankete on će se suočiti sa istim problemima da osnuje vladu, navodi France press..

Ovakvi rezultati po AP-u povećavaju izglede za formiranje vlade jedinstva, ali je nejasno da li Netanyahu može na to da pristane.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku