hamburger-icon

Kliker.info

Novi odnos snaga na političkoj sceni BiH : Zašto su se ‘razveli’ Lagumdžija i Radončić?

Novi odnos snaga na političkoj sceni BiH : Zašto su se ‘razveli’ Lagumdžija i Radončić?

16 Februara
07:55 2014

Zašto su se ‘razveli’ Lagumdžija i Radončić?

 U potpunoj sjeni protesta  građana došlo je do novog političkog razvoda – SDP i SBB okrenuli su jedno drugom leđa. ‘Brakorazvodnu parnicu’ javno su potpisali Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radoničić, a dobro upućeni kažu da će prljavo rublje početi iznositi iz zajedničkih ormara kada se bar malo smiri kaos izazvan prosvjedima građana i kako se opći izbori budu primicali. Kako god, raskid između SDP-a i SBB-a znači i novi odnos snaga na političkoj sceni.

Pozadina raskida

U proljeće 2012. godine SDP je raskinuo koaliciju sa SDA, Narodnom strankom Radom za boljitak i HSP-om i odmah skovao novu s dva HDZ-a i SBB-om. Javnosti je objašnjeno da je pukla koalicija sa strankama platforme zato što je SDA odbio glasati za predloženi državni budžet. Nakon toga, uslijedile su višemjesečne SDP-ove teške optužbe na račun SDA i njegovih prvaka, prije svega Sulejmana Tihića. Nije se prezalo ni od uvreda najniže vrste.Da baš i nije sve bilo onako kako je to tada predstavljao SDP, sada je potvrdio sam Lagumdžija – kazao je da je SDA 2012. raskinuo koaliciju sa SDP-om.Počeli smo tada suradnju sa SBB-om i iz nužde smo napravili pogrešku, ali smo Radončiću dali šansu da pokaže kako nije pogreška – objasnio je ove sedmice  Zlatko Lagumdžija.

Malo tko vjeruje da je te 2012. između SDP-a i SDA puklo zbog budžeta . Prema nekim izvorima, SDP je tada uletio u dobro namještenu zamku. Navodno je Radončić preko svojih kanala lansirao vijest da njegov SBB ulazi u koaliciju sa SDA kako bi zajedno “gurnuli u kanal” SDP na što je Lagumdžija brzo reagirao – prešao je preko desetljetnog osobnog prljavog rata koji  je pokrenuo Radončić. Zagrlio ga je i zajedno su krenuli na SDA.Na svoju stranu pridobili su  Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, i Božu Ljubića, tadašnjeg šefa HDZ-a 1990. Tako je sklopljena nova koalicija i parlamentarna većina u Federaciji, a zajedno s Miloradom Dodikom (SNSD) i Mladenom Bosićem (SDS) i na državnoj razini. SDA je otjeran u opoziciju , a istjeran je i iz Vijeća ministara na inicijativu Lagumdžije. Predsjednik SDP-a je i najzaslužniji što je šef SBB-a postavljen za ministra sigurnosti.

Računice i kalkulacije

Ljubav između SDP-a i SBB-a počela je pucati krajem prošlog ljeta i to se od augusta  više nije moglo kriti. Zanimljivo, Lagumdžija i Radončić ostali su i nakon toga u dobrim odnosima koje su uredno demonstrirali zajedničkim izlascima u prestižne sarajevske restorane. Sve to trajalo je do ove sedmice  kada je federalni premijer i glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić uputio otvoreno pismo Radončiću, upozorio na njegove neke privatizacijske malverzacije i  javno zatražio da podnese ostavku na funkciju ministra sigurnosti. Odmah je to podržao šef  SDP-a s objašnjenjem da Radončić nije radio  svoj posao.Prekjučer u rano poslijepodne SDA je saopštio  da je službeno pokrenuo inicijativu u Parlamentu BiH za smjenu ministra sigurnosti Radončića, a navečer je Milorad Dodik za Televiziju Srbije kazao da mu se čini da je to gotova stvar.

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, izjavio je da SDP podržava zahtjev SDA. Na sve ovo Radončić je uzvratio da ga nikakve ucjene neće natjerati da, kako je kazao, tuče narod i da mu uopće nije važan rezultat glasanja u Parlamentu BiH . Uzgred, otkako je Nikšić objavio svoje otvoreno pismo, Lagumdžija i Radončić nisu viđeni zajedno.Dragan Čović još se ne oglašava o zahtjevu za smjenu Radončića. Javna je tajna da su njih dvojica i Dodik davno ušli u čvrste veze i da izravno i u dogovoru upravljaju mnogim procesima u entitetima i državi. U banjolučkim političkim krugovima se priča da su njih trojica u restoranima Lagumdžiju često znali okarakterizirati kao svoj privjesak.

Što će donijeti raskid veza između SDP-a i SBB-a? Lagumdžijinoj stranci bi ovo moglo pomoći vratiti slobodu koju je svojevoljno zamijenila za privremenu sigurnost, a Radončićeva je izgubila oslonac, vlastitu udarnu pesnicu, izvršitelja radova i glasnogovornika za što je koristila SDP. Bez obzira što je do izbora ostalo samo osam mjeseci, iza kulisa političke scene pokušavaju se skovati nove parlamentarne većine. SDP i SDA su se posljednjih dana ponovno približili jedan drugom i kako god ta veza bude funkcionirala, značit će zajedničku frontu prema  SBB-u. Radončićeva stranka se i dalje drži za ruke s HDZ-om jer smatra da je on lider svih Bošnjaka, a Čović svih Hrvata, računajući pri tome da će Dodik nastaviti pružati im potporu. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku