hamburger-icon

Kliker.info

Novi obrat u Grčkoj : Papandreou odustao od referenduma!

Novi obrat u Grčkoj : Papandreou odustao od referenduma!

03 Novembra
20:56 2011

Iako je BBC ranije javio da će Papandreou danas dati ostavku, to se ipak pokazalo netočnim. Međutim, Papandreou nema potporu vlastitih ministara za svoj plan o referendumu, a četvorica, među kojima je i ministar financija Evangelos Venizelos, pozvala su ga da uruči ostavku i ustupi mjesto novoj, koalicijskoj vladi.Na sastanku kabineta Papandreou je, između ostaloga, rekao kako je ostanak Grčke u eurozoni neupitan, te kako referendum nije bio sam sebi svrhom. Otvoren je za suradnju s Novom demokracijom, čiju je potporu reformama pohvalio, a naglasio je i kako bi izbori u ovom trenutku doveli do bankrota.Oporbena stranka Nova demokracija izvijestila je da će pristati na koaliciju ako Papandreou odstupi s mjesta premijera. Kako prenosi Athens News, Nova demokracija želi vladu sastavljenu od tehnokrata koji ne bi bili izabrani, već bi ih imenovao predsjednik Karolos Papoulias.Nešto ranije BBC je prenio vijest s grčke državne televizije prema kojoj Papandreou ipak ne misli dati ostavku, kako najavljuju svi strani mediji. Reuters je citirao grčku državnu televiziju: ‘Nema ostavke od strane premijera… nema ostavke od strane vlade’, prenosi BBC.

U grčkom parlamentu od srijede traje rasprava o povjerenju vladi premijera Papandreoua koja će trajati do petka, kad se održava glasovanje. To bi moglo srušiti vladu Papandreoua koji u parlamentu ima većinu od samo dva zastupnika od ukupno 300. Skupina zastupnika vladajuće stranke PASOK zatražila je u srijedu ostavku premijera Papandreoua tvrdeći da je neočekivanom najavom referenduma ugrozio najnoviji sporazum o pomoći s EU-om.Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se većina grka protivi međunarodnim zajmovima koji su uvjetovani oštrim mjerama štednje, ali su za ostanak u eurozoni.Zastupnici vladajuće stranke otkazuju poslušnost stranci pa je pitanje hoće li vlada Georgea Papandreua preživjeti glasovanje o povjerenju zakazano za petak.'Mislim da vlada neće potrajati do večeras’, rekao je Kostas Panagopulos, direktor agencije ALCO koja obavlja ispitivanje mišljenja javnosti.Premijera je, prenose agencije, ostavio čak i ministar financija Evangelos Venizelos koji nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvoreno govori protiv referenduma.
 Merkel i Sarkozy u Cannesu su jasno rekli da Grčkoj prijeti izbacivanje iz eurozone odbije li plan spašavanja težak 130 milijarda eura.'Referendum otpada’, rekao je na državnome radiju zastupnik vladajuće stranke Nikos Salajanis.Socijalistička zastupnica Eva Kajli u četvrtak se pridružila onima koji su najavili da neće poduprijeti kabinet i pozvala je Papandreua da povuče odluku o referendumu. Bez njezine potpore socijalistima u parlamentu ostaje većina od samo jednoga zastupnika. Vlada ima potporu samo 151 od 300 zastupnika. Jedan zastupnik zatražio je stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, a mediji su za četvrtak najavili i sastanak parlamentarne skupštine PASOK-a.Ovime vas obavještavam da ne odlazim s položaja izabrane zastupnice građana i svoje generacije, ali u petak na glasovanju neću glasati za povjerenje vašoj vladi’, napisala je Kajli predsjedniku parlamenta i to pismo objavila na Facebooku.Orijentacijski datum referenduma je 4. prosinca, ali Grčka je već ranije upozorila da će do sredine studenoga ostati bez gotovine ne dobije li iduću tranšu od osam milijarda eura iz lanjskoga paketa spašavanja. (Kliker.info-Hina)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku