hamburger-icon

Kliker.info

Novi igrokaz u Haagu : Zbog bojkota Karadžića suđenje odgođeno za sutra

Novi igrokaz u Haagu : Zbog bojkota Karadžića suđenje odgođeno za sutra

26 Oktobra
10:34 2009

 Predsjedavajući sudac O-Gon Kwon je prekinuo današnje suđenje nakon samo 15 minuta i rekao da će suci razmotriti mogućnost imenovanja odvjetnika po službenoj dužnosti ukoliko Karadžić nastavi s bojkotom sudskog procesa. ‘Primjećujem da optuženi nije nazočan. Također konstatiram da, s obzirom da se odlučio sam braniti pred sudom, niti jedan odvjetnik nije nazočan u njegovo ime’, izjavio je predsjedavajući sudskog vijeća, južnokorejski sudac O-Gon Kwon. ‘U svijetlu odsutnosti optuženog i odvjetnika koji bi ga predstavljali, sudsko vijeće privremeno prekida sudski postupak’, dodao je Kwon.

Karadžić, koji sam vodi svoju obranu pred sudom, prošlog je tjedna najavio kako će bojkotirati početak suđenja, jer nije imao dovoljno vremena pripremiti obranu za slučaj, koji bi se trebao voditi do 2012. godine. Karadžićeva optužnica sadrži 11 točaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, u periodu od 1992. do 1995. godine, a on sam, sve je točke optužnice odbacio. Ukoliko ga sud osudi, Karadžiću prijeti doživotni zatvor.Tužiteljstvo tvrdi kako Karadžić snosi odgovornost za udruženi zločinački pothvat, kojem je u cilju bilo etničko čišćenje srbijanskih teritorija u BiH, od muslimanskog i hrvatskog stanovništva. Jedna od glavnih točaka optužnice protiv njega jest ona za masakr više od 7.000 Srebreničana 1995. godine, što je ujedno i najgori slučaj genocida u Europi još od Drugog svjetskog rata. Isto tako, optužen je i za 44-mjesečnu opsadu Sarajeva, u kojoj je ubijeno 10.000 ljudi.

Uoči početka suđenja Karadžiću, u Haag su pristigle i obitelji srebreničkih žrtava, noseći majice sa slikom BiH i natpisom ‘Sjećate li se Srebrenice?’. ‘Oba sina, moj suprug, moja dva brata i sinovi moje braće, svi su ubijeni tada. Znam kako ih ne mogu vratiti, ali bit će mi veliko olakšanje vidjeti da odgovorni za to budu osuđeni’, rekla je za agenciju AP Hatidža Mehmedović. Mnogi koji su pristigli u Haag, ostali su razočarani kad su čuli vijest da Karadžić namjerava bojkotirati početak suđenja. ‘Laže i želi samo kupiti više vremena. Znamo da želi napraviti isto što i Milošević’, rekla je Nura Begović.Glavni tužitelj Serge Brammertz ipak tvrdi kako očekuje normalan početak suđenja, unatoč Karadžićevom bojkotu. Još jučer, u Haag je pristiglo i 300-injak novinara iz svijeta, kako bi pratilo ‘proces stoljeća’, kako ga je okarakterizirala većina medija. Mediji u BiH pišu kako se dalo naslutiti kako Karadžić pokušava kopirati Miloševićevu obranu, onog trenutka, kad je izjavio sudu kako će sam zastupati svoju obranu. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku