hamburger-icon

Kliker.info

Novi finansijski poredak :Arapski naftaši s Kinom i Rusijom okreću leđa dolaru

Novi finansijski poredak :Arapski naftaši s Kinom i Rusijom okreću leđa dolaru

07 Oktobra
02:30 2009

 Za SAD bi bilo pogrešno kada bi uzeo zdravo za gotovo da je dolar dominantna svjetska valuta. U budućnosti će biti sve zastupljenije i druge opcije – rekao je predsjednik Svjetske banke (WB) Robert B. Zoellick u govoru koji je nedavno održao na Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu. No, njegove riječi još nisu pravo ni odjeknule kad je u utorak ugledni britanski dnevni list Independent objavio da arapske zemlje Zaljeva tajno pregovaraju s Rusijom, Kinom, Japanom i Francuskom o zamjeni dolara kao obračunske valute u trgovini naftom. Autor teksta je Robert Fisk, dopisnik s Bliskog istoka, koji citira izvore iz arapskih dražva i kineskih banaka sa sjedištem u Hong Kongu.

Saudijska Arabija kaže ‘ne’                Reakcija na vijest bila je brza jer svjetski financijaši u Istanbulu imaju sastanak vezan uz budućnost Međunarodnog monetarnog fonda. Predsjednik središnje banke Saudijske Arabije Muhammad al-Jasser izjavio je da je izvješće “apsolutno netočno”. Ruski je zamjenik ministra financija Dmitrij Pankin izjavio: “Mi o tome nismo razgovarali”. No, da se iza brda ipak nešto valja potvrdio je alžirski ministar financija Karim Djoudi koji je rekao da “proizvođači nafte moraju stabilizirati prihode” te da su “na sastanku MMF-a, gdje se o svemu razgovara”. Kina, zemlja koja ima najveće svjetske rezerve stranih valuta, ne tako davno je sugerirala da bi dugoročno dolar trebao izgubiti svoju funkciju globalne valute. Među ostalim i zbog toga što je Kina danas u svjetskoj ekonomiji ono što su SAD bile 50-ih godina prošlog stoljeća, najveći kreditor (Amerika je pak najveći dužnik, a glavni je kupac njihovih obveznica upravo Kina).

Juan, a ne jen                  Zoellick je pak u svom govoru istaknuo da su “odbrojani dani američke dominacije kao ekonomske supersile, a dolar će vjerojatno izgubiti svoju vodeću poziciju”. U idućih 20 godina, rekao je, dolar će se suočiti i s rastućom konkurencijom eura i kineskog juana. Premda kineske vlasti ne koriste mnogo svoju valutu u međunarodnim transakcijama, izgledno je da će postupno preuzimati sve veću kontrolu nad tečajevima, a Zoellick vjeruje da bi juan mogao prerasti u pravu silu na financijskim tržištima. Prije pola godine Zhou Xiaochuan, guverner kineske centralne banke, izjavio je da je trenutna globalna kriza, koja nagriza ugled SAD-a, prava prilika da juan “svrgne” dolar i preuzme ulogu dominantne svjetske valute.

Novi financijski poredak              Doduše, stručnjaci su ocijenili da je ta smjena nemoguća, ali Zhou je svjestan da za kreiranje novog globalnog financijskog poretka treba vremena koje Kina ima te golema hrabrost i politička volja. Za ostvarenje svog “velikog nauma” vlasti su već poduzele prve korake i počele su zamjenu valuta s centralnim bakama kako bi što više država plaćalo kinesku robu u juanima, a ne više u američkim dolarima. Stoga postoji mogućnost da azijske zemlje počnu sve češće koristiti juan i da on preraste u regionalnu valutu. Udjel eura u deviznim rezervama zemalja porastao je tako s 18 na gotovo

 30 posto.   (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku