hamburger-icon

Kliker.info

Novi detalji afere Mühlbauer : Saznajte kako na jednostavan način postati multimilioner u Bosni i Hercegovini ?

Novi detalji afere Mühlbauer : Saznajte kako na jednostavan način postati multimilioner u Bosni i Hercegovini ?

29 Jula
19:51 2014

dodik-lagumdzija987Mühlbauer je banjalučko-njemačka kompanija koja je zahvaljući odluci Vijeća ministara BiH dobila najvrednije i najunosnije poslove u Bosni i Hercegovini i to na krajnje nelegalan način.Slobodna Bosna prva je detaljno pisala o skandaloznom ugovoru kojim je, zahvaljujući naklonosti državnih ministara, Mühlbauer dobio posao vrijedan 104 miliona maraka, a vezan je za izradu ličnih karata i vozačkih dozvola za građane BiH. Ugovore sa čelnim ljudima IDDEEA-a potpisao je u ime Mühlbauera Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića.

Naš list došao je do novih ugovora koje je privilegovana kompanija Mühlbauer sklopila zahvaljući urgenciji sa najvišeg nivoa vlasti u BiH, a koji su joj obezbijedili izuzetno unosne poslove. Riječ je o štampanju 30 hiljada pograničnih propusnica i to na period od pet godina. Posao vrijedan 455,5 hiljada maraka Mühlbauer je dobio po hitnom postupku na sjednici Vijeća ministara 10. oktobra 2011. godine jer su državni ministri procijenili da Hrvatska ubrzo ulazi u Evropsku uniju te da pogranične iskaznice treba prilagoditi evropskim standardima.

Tom prilikom prekršen je Zakon o javnim nabavkama BiH jer nije postojao ni jedan opravdan razlog za hitnost postupka. Naime, posao štampanja propusnica realizovan je tek dvije godine kasnije, odnosno sredinom 2013. godine. Pored toga što je posao Mühlbaueru dodijeljen u pregovaračkom postupku koji je najmanje transparentan i eliminiše konkurenciju, Vijeće ministara BiH je odluku o štampanju propusnica donijelo a da nije ni znalo da će BiH sa Hrvatskom potpisati malogranični sporazum na osnovu kojeg će građani koji imaju imovinu u Hrvatskoj prelaziti granicu samo sa propusnicom. Ovaj sporazum sa Hrvatskom potpisan je tek dvije godine kasnije, a u vrijeme odluke Vijeće ministra BiH o hitnom štampanju propusnica važio je sporazum po kojem su građani granicu prelazili sa ličnim kartama.

Iako je u vrijeme donošenja ove odluke obrazloženje Vijeća ministra BiH bilo da se BiH treba prilagoditi brzim ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, po ocjeni stručnjaka ovo nije bio dovoljan razlog za hitnost čitavog postupka, jer je Hrvatska u EU ušla tek dvije godine kasnije.Upućeni izvori ukazuju da se u vrijeme donošenja hitne odluke uopšte nije znalo kako propusnica treba izgledati i od kojih elemenata treba biti biti sačinjena, ali i pored toga posao njenog štampanja dodijeljen je firmi Mühlbauer. Također je upitno da li ima 30 hiljada građana koji zbog imovine u Hrvatskoj imaju potrebu da svakodnevno prelaze granicu.

Poslovni aranžmani potpisani sa ovom firmom, po svemu sudeći, skupo će stajati građane BiH. Naime, ispostavilo se kako su nabavne cijene dokumenta koje izrađuje kompanija Mühlbauer izuzetno visoke, odnosno znatno više od prosječnih cijena u drugim evropskim državama.Cijena štampanja ličnih karata koju je Mühlbauer naplatio od države iznosi 16 marka, cijena izrade vozačke dozvole četiri marke, a pogranične propusnice čak 8, 5 maraka iako se izrađuje od istog materijala kao i vozačka dozvola.No izradu pograničnih propusnica samo je kap u moru u poređenju s poslom koji je Mühlbauer dobio krajem prošle godine. Riječ je o štampanju pasoša za građane BiH. U ugovoru do kojeg je naš list došao stoji da je Mühlbauer dobio posao vrijedan 30 miliona maraka, kojim se obavezuje da će tokom ove godine odštampati 1.397. 000 pasoša po cijeni od 20 maraka. (Kliker.info-Slobodna Bosna )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku