hamburger-icon

Kliker.info

Novi Boeingov div Dreamliner 787 poletio iz zračne luke u Seattleu

Novi Boeingov div Dreamliner 787 poletio iz zračne luke u Seattleu

16 Decembra
05:20 2009

Novi Boeing 787 Dreamliner poletio je iz zračne luke u Seattleu na svoj prvi let iznad američke savezne države Washington. Boeingov pandan Airbusovu A380 poletio je čak dvije i pol godine kasnije od planiranog i to zbog čitavog niza problema – od štrajkova, nedostataka u dizajnu, pa sve do manjka zakovica. Američki proizvođač zrakoplova tvrdi da ima energetski najštedljiviji divovski zrakoplov na svijetu i da već ima narudžbe za 840 zrakoplova, što je trenutačno posao vrijedan više od 140 milijardi dolara.Kupci su vrlo zainteresirani za kupovinu novoga Boeinga, prvenstveno zbog njegova dizajna koji omogućuje uštede goriva, ali i zbog materijala od kojega je trup načinjen. Riječ je o kombinaciji uglikovih vlakana i titana, materijalima koji su lagani, a smanjuju čak i troškove održavanja.Uz to, zrakoplov je usprkos svojoj veličini laganiji i od manjih zrakoplova, pa su mogući dugački letovi bez nadopunjavanja goriva. Vrhunski stručnjaci za avioindustriju tvrde da se vjerojatno radi o revolucionarnom projektu koji bi mogao promijeniti budućnost civilne avijacije.

Riječ je o pravom međunarodnom projektu i zbog toga je, tvrde u Boeingu, i bilo toliko problema i kašnjenja. No sada je spremno šest zrakoplova koji će u idućih devet mjeseci letjeti gotovo bez prestanka kako bi se utvrdile i otklonile eventualne greške. Za Boeing to je veliki korak, iako je još dug put do trenutka kad će se u novi zrakoplov ukrcati prvi putnici. Projekt novog divovskog zrakoplova objelodanjen je prije dvije godine, a tvrtka se nada da će svoj prvi "zrakoplov iz snova" isporučiti japanskoj zrakoplovnoj tvrtki All Nipon Airlines krajem 2010. godine.Dreamliner može u komadu preletjeti oko 15.200 kilometara. Pri tome troši 20 posto manje goriva od bilo kojega sličnog zrakoplova, a za polijetanja, slijetanja i tijekom samoga leta on je i 60 posto manje bučan. On je i prije polijetanja bio jedinstven zato što je knjiga narudžbi, po prvi put u povijesti zrakoplovne industrije,  bila prepuna i prije negoli je zrakoplov uopće bio sastavljen. Dreamlinere je već naručilo 55 zrakoplovnih kompanija. (Kliker.info-Večernji list)

Oznake
Podijeli

5 0 komentara

 1. Geronimo
  Geronimo 24 Avgusta, 17:28

  Good morning sabbwy. Glad you came by. I'd guess whatever the orbit was before it came within the gravitational field of earth, most likely it's different after leaving it. Not easy to imagine an influence of that magnitude not dragging it off one way or another. But it can cross the orbit of earth a thousand times or a dozen before it coincides in proximity again. Likely the pointee heads will be figuring it all out on their big computers and saying what it's going to do back and forth to one another for a while. Gracias, J

  Odgovori
 2. Kevrell
  Kevrell 27 Avgusta, 03:24

  There's a secret about your post. ICYITTBHTKY

  Odgovori
 3. Shatrex
  Shatrex 19 Februara, 02:06

  Thanks for keeping us imofrned on what is happening out there in the universe. Most people only care about their own space and have a difficult time seeing beyond their immediate needs. While we all have to survive, there is a vast universe to be explored and watched. Actually our survival may depend on someone watching it!

  Odgovori
 4. Marcio
  Marcio 02 Aprila, 04:00

  I precisely wieshd to thank you so much yet again. I am not sure the things that I would've created in the absence of those creative concepts discussed by you concerning that problem. This has been a very alarming situation for me, but being able to view the very specialised mode you resolved that took me to jump with joy. I am just happier for this support and then sincerely hope you know what an amazing job that you are doing educating men and women through a blog. Probably you have never got to know all of us.

  Odgovori
 5. Lucian
  Lucian 04 Maja, 03:05

  it has taken to move the plane from the drawing board to the arropit. Boeing recently announced yet another delay that will keep the fuel-efficient, state-of-the-art passenger jet from being delivered to customers

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku