hamburger-icon

Kliker.info

Nova vlast na vidiku : SDA, HDZ BiH i DF dogovorili koaliciju, sporazum će biti potpisan danas ili sutra

Nova vlast na vidiku : SDA, HDZ BiH i DF dogovorili koaliciju, sporazum će biti potpisan danas ili sutra

18 Novembra
17:39 2014

tritrice333Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić obavijestili su danas u Sarajevu novinare, nakon prvog dijela zajedničkog sastanka, da će sporazum o zajedničkom djelovanju u formiranju vlasti na svim nivoima u BiH potpisati danas ili sutra.Čović je napomenuo da u okviru ovog sastanka nastupa uime stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Kako su pojasnili delegacije ovih stranaka delegirale su osobe koje će ova sporazum pravno najkasnije do sutra, 19. novembra, a njegov zvaničan naziv tog dokumenta bit će Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini.Sporazum je definirao deset segmenta na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav BiH i Izborni zakon BiH, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održiv povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Najavljeno je da će stranke koje žele činiti vlast na svim nivoima u BiH pokušati sastaviti ovaj dokument vezujući ih za ove tačke, te je izraženo uvjerenje da će to biti urađeno danas ili sutra.Učesnici sastanaka jasno su kazali da ovaj sporazum ne isključuje ranije potpisan sporazum između DF-a, SDA i Saveza za promjene, ali je rečeno da neće biti potrebe za organiziranjem novog sastanka s predstavnicima Saveza za promjene, a Čović je dodao da su svi sporazumi i razgovori održani prije ovog današnjeg legitimni i legalni.

Naglašeno je da je važno formirati vlast na svim nivoima što je prije moguće, a Komšić je jasno kazao da Demokratska fronta neće tražiti niti jedno hrvatsko ili bošnjačko mjesto u Vijeću ministara BiH ili Vladi Federacije BiH, no na pitanje novinara šta će ova stranka tražiti kazao je da preostaju mjesta za pripadnike nekonstitutivnih naroda u BiH.Komšić je izrazio uvjerenje da su se uvjeti za formiranje vlasti na državnom nivou već stekli, ali Čović nije jasno odgovorio na pitanje šta će biti nakon ovog sporazuma posebno kada je u pitanju njegov dogovor s liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Izetbegović je istaknuo da i dalje ostaju tri prioriteta u djelovanju, a to su uknjižba vojne imovine, smanjenje PDV-a i euroatlantske integracije zbog čega je potvrdio da su sporazumi kompatibilni i jedan drugog ne isključuju te je napomenuo da vlast treba biti što prije formirana.

– Niko neće blokirati stvari. Niko nikome ništa nametati neće. Radit ćemo paralelno na formiranju vlasti, ali bi bilo logično da to ide od nižeg do višeg nivoa vlasti – pojasnio je Izetbegović.Za Čovića je logično da se vlast formira od kantona, preko federalnog do državnog nivoa, dodajući da bi se kantonalne skupštine trebale formirati već u ovoj sedmici nakon čega slijedi formiranje Doma naroda Federacije BiH kako bi se mogao izabrati predsjednik FBiH i tek potom bi trebao biti formiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ponovo je najavio da bi trebali biti jasni mandatari za sastav vlada sve nivoe vlasti jer će uslijediti provjera kandidata u izvršnoj vlasti, a za njega sve to je važno kako bi se što prije formirale nove vlade jer i danas “u Vladi Federacije BiH se imenuje i razrješava dužnosti”.Na pitanje novinara da li bi Dodik mogao da zamjeri Čoviću zbog ovog sporazuma, Čović kaže da niko nema razloga za to jer on ni s kim osim sa svojom krvnim srodnicima nema vezu koja stvara obavezu te napominje da je jučer razgovarao i sa Ivanićem i Izetbegovićem i nekim drugim liderima stranaka.

– Između mene i Dodika ne postoji nikakav “deal ili tal”, osim što ima ona moja pružena ruka koja vrijedi kao i sporazum koji uistinu nije u koliziji s onim što smo svi mi radili u posljednje vrijeme. Ne bih prejudicirao neke stvari, važno je pokrenuti BiH. Nisam osjetljiv ako se neko naljuti na mene bez razloga, ne misllim ovdje na Dodika – ističe Čović.Na kraju je zaključeno da je ipak najvažnije da se vlast formira kako bi se počelo raditi na obavezama preuzetim sporazumom, ali o rokovima i dinamici ispunjavanja potpisanih obaveza govorit će kada vlast bude formirana jer dva potpisana sporazuma reguliraju 90 posto onoga što je važno za BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku