hamburger-icon

Kliker.info

Nova stravična likvidacija : ISIS objavio da je smaknuo britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa (Video)

Nova stravična likvidacija : ISIS objavio da je smaknuo britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa (Video)

14 Septembra
08:22 2014

DavidH12Samo nekoliko sati nakon što je porodica  britanskog humanitarca Davida Hainesa (44), koji je prošle godine završio u zatočeništvu zloglasne Islamske države, od otmičara zatražila da im se jave, na internetu se pojavila snimka na kojoj je prikazana Hainesova likvidacija.Snimka nosi naslov ‘Poruka američkim saveznicima’, a na njoj je Haines odjeven u narančasto odijelo, dok pored njega s nožem u ruci stoji džihadist maskiran u crno. Hainesa su natjerali da u kameru izravno za vlastito pogubljenje optuži britanskog premijera Davida Camerona.'Moje ime je David Cawthorne Haines. Htio bih reći da tebe, Davide Camerone, držim odgovornim za svoju egzekuciju. Dobrovoljno si ušao u koaliciju sa Sjedinjenim Državama protiv Islamske države, baš kao što je to učinio i tvoj prethodnik Tony Blair, čime pratiš trend britanskih premijera koji nemaju hrabrosti reći NE Amerikancima. Nažalost, u konačnici ćemo mi, britanska javnost, platiti cijenu sebičnih odluka našeg parlamenta’, rekao je Haines, a zatim je riječ preuzeo maskirani egzekutor.

‘Ovaj Britanac mora platiti cijenu tvog obećanja, Camerone, da ćeš naoružati pešmerge [kurdske borce] u ratu protiv Islamske države. Ironično je da je on [Haines] deset godina proveo u britanskom ratnom vzduhoplovstvu koje je odgovorno za dostavu tog naoružanja. Tvoj zli savez s Amerikom, koja nastavlja napadati muslimane u Iraku, a nedavno je napala branu Haditha, samo će ubrzati tvoje uništenje, a tvoje igranje uloge poslušnog psa, Camerone, samo će tebe i tvoj narod uvući u još jedan krvavi rat u kojem ne možete pobijediti’, rekao je džihadist, koji je govorio britanskim naglaskom engleskog jezika.Nakon toga video prikazuje tijelo Davida Hainesa, a zatim u kadar ulazi još jedan talac, za kojeg se vjeruje da je britanski državljanin, a maskirani islamist iznosi nove prijetnje. ‘Ustraješ li, Camerone, u borbi protiv Islamske države, onda ćeš, baš kao i tvoj gospodar Obama, imat krv vlastitog naroda na svojim rukama’.Britanski Foreign Office objavio je kako pokušava utvrditi autentičnost snimke, koja se pojavila na YouTubeu, a premijer David Cameron ubrzo je poslao saopštenje u kojemu likvidaciju naziva ‘činom čistog zla’. ‘Učinit ćemo sve da ulovimo te ubojice’, dodao je Cameron, koji je Hainesovoj obitelji izrazio saučešće.

‘Sjedinjene Države snažno osuđuju barbarsko ubojstvo britanskog državljanina Davida Hainesa koje je počinila teroristička skupina ISIL. Naše su misli s obitelji gospodina Hainesa i s narodom Ujedinjenog Kraljevstva’, stoji u kratkom priopćenju koje je objavila Bijela kuća.'Radit ćemo s Ujedinjenim Kraljevstvom i širokom koalicijom država iz regije i cijelog svijeta kako bismo počinitelje ovog odvratnog čina priveli pravdi te kako bismo uništili ovu prijetnju narodima naših država, regije i cijelog svijeta’, dodaje se u saopštenju .David Haines je, inače, rodom iz Škotske, no drugi je brak sklopio u Hrvatskoj, sa Siščankom Draganom Prodanović. S njom ima i malodobno dijete, a u Hrvatskoj i ostalim državama bivše Jugoslavije niz godina je radio na obnovi ratom razorenih područja.Islamisti su zaprijetili da će on biti sljedeća žrtva nakon što su objavili video dekapitacije američkog novinara Stevena Sotloffa. Prije Sotloffa objavili su i snimku pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja. (Kliker.info-Jutarnji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku