hamburger-icon

Kliker.info

Nova okupljanja u Sarajevu i širom BiH : Hoće li studenti nastaviti gdje su bebe stale ?

Nova okupljanja u Sarajevu i širom BiH : Hoće li studenti nastaviti gdje su bebe stale ?

07 Juna
12:57 2013

Studenti Univerziteta u Sarajevu krenuli su u mirnu protestnu šetnju prema Parlamentu BiH.Prema njihovim riječima, osnovni motiv okupljanja jeste pozivanje na odgovornost parlamentaraca, ali i svih ostalih institucija, službi i službenika koji, kako kažu, ne rade svoj posao, te tako svim građanima BiH uskraćuju budućnost kakvu zaslužuju.Grupa građana iz grupe koji su bili pokretači protesta u Sarajevu pozvala je sve da prate Facebook, jer će o svim daljim aktivnostima i planovima obavještavati putem ove društvene mreže.Stotinjak građana Zenice, koji su se okupili ispred zgrade Općine Zenica, odakle su mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi sa donošenjem zakona o matičnim brojevima, autobusom su krenuli za Sarajevo.Nakon što su građani stigli pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obratio im se premijer tog kantona Fikret Plevljak te rekao da je Vlada osigurala autobus za Sarajevo.

Organizator protesta Emir Serdarević kazao je kako je cilj jasan, a to je identitet."Svako zaslužuje pravo na identitet i na JMB. Nažalost, odziv nije onakav kakav je na Facebooku, ali nas ima dovoljno da pošaljemo jasnu poruku odgovornima", kazao je Serdarević.Protestno okupljanje zbog jedinstvenih matičnih brojeva (JMBG) počelo je i u Mostaru. Nekoliko stotina Mostaraca okupilo se na Španskom trgu. Protestom žele izraziti solidarnost sa Sarajevom. Poručuju kako se treba zaustaviti teroriziranje građana BiH, potaknuti slučajevima beba bez matičnog broja, izvijestio je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.Grupa građana iz Banje Luke najavila je preko socijalnih mreža u četvrtak da će doći u Sarajevo u znak podrške protestima.Međutim, kako javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, Banjalučani su rekli da neće doći u petak u Sarajevo, ali da ne odustaju od tog puta.Ipak, građani su najavili okupljanje u 17:00 sati ispred Skupštine RS-a u Banjoj Luci kao znak podrške Sarajevu zbog matičnih brojeva. Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda. Dvije mlade aktivistice napravile su grupu "Svi smo mi Belmina" i pozvali svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju, 9. juna, u 16:00 sati na Kalemegdanu.

‘Iznenađen zajedničkim ciljem građana’

Komentirajući proteste pred zgradom Parlamenta BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen je izjavio da je to jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana.„Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja, a napori da se to uradi moraju biti ubrzani“, rekao je Sorensen. On je dodao da je bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života i podrškom koja im je pristizala iz ostalih dijelova BiH.„Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti – da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika", kazao je.

Sporni dio zakona o JMBG-u

Ustavni sud BiH u februaru je proglasio Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH neustavnim, zbog člana Zakona koji je praktično spisak općina u BiH koje su razvrstane u registre u kojima se pohranjuju matični brojevi.Ustavni sud je još prošle godine bh. parlamentarcima naložio da promijene zakon, jer su u njemu sporni dvojni nazivi nekih općina u entitetu Republika Srpska.U međuvremenu, od usvajanja ovog zakona 2001. godine, neke od općina su ukinute ili su promijenile ime.Ono što je Ustavni sud zahtijevao jeste da se član 5. Zakona prilagodi faktičkom stanju, dakle aktuelnim imenima općina koje su kroz ovo vrijeme promijenjene.Nakon što u odgovarajućem vremenskom roku to nije urađeno, Sud je donio rješenje kojim se ovaj član stavlja van snage.Bez matičnog broja, novorođenčad neće imati putne isprave, zdravstvene knjižice i ostale dokumente i naknade koje zahtijevaju matični broj, a jedna od njih je i porodiljska naknada.
 
Počela sjednica Vlade RS-a

U Banjaluci je počela posebna sjednica Vlade Republike Srpske, posvećena posljednjim događajima ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.Posebnoj sjednici Vlade, koja je počela u 13.00 časova, prisustvuju i predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić. Vlada RS-a zatražila je hitnu sjednicu Narodne skupštine o uvjetima rada u državnim institucijama BiH povodom blokade zgrade državnih organa BiH u Sarajevu tokom protesta zbog jedinstvenih matičnih brojeva.Izraženo je žaljenje što su, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, strani državljani "izloženi maltretiranju, necivilizacijskom tretmanu i što im je uskraćena sloboda kretanja“.To su zaključci koji su usvojeni na telefonskoj sjednici entitetske Vlade, održanoj u jedan sat iza ponoći u četvrtak, zbog blokade zgrade državnih organa BiH.Blokada je okončana u četiri sata ujutro u četvrtak, nakon dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Policija je poslije toga napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz stražnjim ulicama i otvorila ih za uposlenike.Tokom demonstracija privedeno je pet osoba, potvrđeno je agenciji Fena u MUP-u Kantona Sarajevo.Glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić izjavio je da su ove osobe privedene zbog remećenja javnog reda i mira, te da će više pojedinosti biti poznato kasnije.

Obećanje visokog predstavnika u BiH

Evakuaciji je prethodio dogovor Inzka s demonstrantima, koji su od njega tražili garancije da će poduzeti sve mjere da bude donesen zakon o jedinstvenom matičnom broju.Inzko im je kazao da će već naredne sedmice sazvati sjednicu Vijeća za implementaciju mira.Protesti su pokrenuti zbog slučaja oboljele tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMBG-a, odnosno pasoša za odlazak na liječenje.Vijeće ministara je donijelo privremeno rješenje o izdavanju matičnih brojeva, ali roditelji i građani nisu zadovoljni privremenim rješenjima. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku