hamburger-icon

Kliker.info

Nova koalicija izazvala potres : Hoće li akademik Duraković biti novi lider S za BiH?!

Nova koalicija izazvala potres : Hoće li akademik Duraković biti novi lider S za BiH?!

15 Oktobra
04:43 2015

EsadD12Kao gost Dnevnika 2 na Federalnoj televiziji bio je akademik Esad Duraković.Govoreći o pomjeranjima stanovništva sa Bliskog istoka na Zapad i društvenim posljedicama toga procesa, kazao je da trebamo imati razloga za zabrinutost – jer je naša zemlja jako specifična.

“Ovdje je vođen rat na vjerskoj osnovi, u BiH su se već instalirale određene vehabijske i selefijske sekte, ovdje djeluje i šiitska iranska zajednica, tako da svaki incident na toj osnovi ima mnogo veću težinu nego što isti incident ima bilo gdje u svijetu. Mi smo preosjetljiva zemlja na te stvari, zbog međureligijskih konflikata i međukonfesionalnih sukoba, i moramo biti jako oprezni. Preporučio bih našim političarima da ne govore stalno o tome kako smo spremni da dočekamo izbjeglice – to zvuči kao da ih prizivaju. Nismo mi spremni za te stvari”, kazao je akademik Duraković.

Koliko god je akademik Duraković referentan da govori o ovim temama, upada u oči njegov pojačan angažman u medijima. Za sada, po mnogima, akademik Duraković istupa veoma odvažno i ubjedljivo što ga je učinilo vrlo popularnim.

Tim prije jer je svijet frustriran polemikama, najčešće priprostim svađama, među bošnjačkim intelektualcima, odnosno njihovim indolentnim odnosom prema apokaliptičnim izazovima u kojima se našao cjeplokupni islamski svijet.

Stoga se u sarajevskim kuloarima počelo spekulirati da li akademik Durakvić ima i skrivene ambicije.Poznato je da je Duraković blizak prijatelj dr. Harisa Silajdžića i da dijeli njegovu viziju “građanske BiH” pa ga je stoga i javno podržavao.

Pošto se Silajdžić povukao iz javnog i političkog života, a to nije prvi put, ostavio je dosta prostora za mistifikaciju i spekulacije. Po mnogima njegovu stranku (S za BiH) koju vodi Amer Jerlagić treba preuzeti neko drugi. Navodno ni Jerlagić nije bio izbor Harisa Silajdžića, već Safeta Oručevića, koji se potajno nadao da bi mogao povratiti svoj politički utjecaj i preuzeti energetski sektor.

Pošto do toga nije došlo, jer je došlo do koaliranja SDA sa SBB-om, Oručević se definitivno okrenuo prema Fahrudinu Radončiću.Čak se tvrdi da su vrlo prisni odnosi Oručevića i Silajdžića potuno zahladnjeli i da Silajdžić ne gleda blagonaklono na koaliciju SDA-SBB-HDZ, te da je uvijek bio bliži političkim stavovima Željka Komšića.

Čak se smatra da bi se mogla ponoviti situacija sa “aprilskim paketom” ukoliko se obistine spekulacije da će SNSD Milorada Dodika preko Dragana Čovića, a uz prećutnu suglasnost Radončića i Izetbegovića, ući u vlast na državnom nivou.A to je, kako smatraju u S za BiH, vraćanje “u igru Prudskog sporazuma”.

To sigurno ne bi tolerirao Haris Salajdžić i sigurno je da bi poduzeo određene korake kako bi osujetio takvu politiku.Navodno je upravo akademik Esad Duraković novi Silajdžićev adut i sasvim je izvjesno da će on biti izabran za lidera S za BiH, a potom i kandidat za člana Predsjedništva BiH.Nema nikakve sumnje da bi Duraković imao veću podršku Turske i drugih zemalja islamskog svijeta od Bakira Izetbegovića.

(Kliker.info-The Bosnia Times)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku