hamburger-icon

Kliker.info

Nova katastrofa : Radioaktivne šume oko Černobila u plamenu

Nova katastrofa : Radioaktivne šume oko Černobila u plamenu

11 Augusta
14:38 2010

Prema navodima Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, broj požara u Rusiji se u posljednja 24 časa gotovo prepolovio. Naizgled umirujuće, no, požar je zahvatio i kontaminiranu oblast blizu Černobila.  Kao što se s pravom strahovalo požari su dostigli i područja kontaminirana radioaktivnim česticama u području Černobila. Takođe opravdan strah je da bi ovakav razvoj situacije mogao da dovede do nove kontaminirane zone. Ruski zvaničnici su saopštili da su se požari proširili na zagađena područja dan nakon što je Grinpis optužio vlasti u toj zemlji da umanjuju značaj opasnosti od toga da požari zahvate područja kontaminirana radioaktivnim zračenjem.

Iako su vlasti govorile kako vatra popušta i kako se stvari drže pod kontrolom, ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu bio je neuobičajeno otvoren: u regionu Brjansk postoji povećana opasnost da se zapale zemljište i šuma koji su kontaminirani u nuklearnoj katastrofi u Černobilu 1986. godine, kaže Šojgu i dodaje da će se u slučaju da se na tom prostoru proširi požar, osloboditi ne samo uobičajeni zagađivači nego i radioaktivni elementi. I Federalna agencija za šumarstvo navodi da postoje mape koje pokazuju radioaktivna područja, takođe i područja u kojima bukte požari. I kada se te dvije mape polože jedna preko druge, jasno je da su požarom zahvaćena i ozračena područja. Nikolaj Šmatkov iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode upozorava da nije potrebno mnogo da se kontaminirano zemljište zapali. Dovoljna je samo refleksija sa nekog stakla ili neoprezno odbačena upaljena cigareta. Rizik je ogroman:„Radioaktivne čestice se dugo zadržavaju u šumama. Najčešće se nalaze u suvom drveću, slomljenim granama, tresetu ili borovim iglicama, koje se skupljaju po zemlji. Sav taj meterijal je lako zapaljiv.“

Slaba utjeha za tromeđu Ukrajine, Rusije i Bjelorusije         Putem dima radioaktivne materije, poput cezijuma 137, koji se nalazi na šumskom zemljištu i veoma sporo prodire u dublje slojeve zemlje, mogu se dići u vazduh. „U slučaju da se zapali šuma, oblaci prašine i čađi, koji sadrže radioaktivne čestice, mogu se podići u gornje slojeve atmosfere i raširiti se. Garež i pepeo može na taj način dospjeti do naselja i zbog toga predstavlja veoma veliku opasnost.“Iskustvo, međutim, pokazuje da se oblaci pepela, prouzrokovani požarom, rijetko popnu tako visoko da bi vjetar mogao da ih odnese do srednje Evrope i Njemačke. Ali, to je slaba utjeha za tromeđu Rusije, Ukrajine i Bjelorusije – koje su već pogođene katastrofom u Černobilu.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku