hamburger-icon

Kliker.info

Nova istraga protiv ratnog zločinca : SIPA u Prijedoru uhapsila Darko Mrđa zbog zločina u logoru Manjača

Nova istraga protiv ratnog zločinca : SIPA u Prijedoru uhapsila Darko Mrđa zbog zločina u logoru Manjača

15 Februara
10:26 2016

darkoPostupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Prijedora lišili slobode osobe inicijala D.M. (1967), R.M. (1972) i M.G. (1958) zbog ratnog zločina.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru „Manjača“ tokom avgusta 1992. godine počinile krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“, u vezi sa čl. 180. KZ BiH i 29. KZ BiH, objavila je SIPA.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, među uhapšenima je i Darko Mrđa, kojem je već suđeno za ratne zločine, ali je na privremenu slobodu pušten 2013. godine.Mrđa, je oslobođen nakon odsluženja dvije trećine od 17 godina kazne, koju je služio u španskom zatvoru.

Podsjetimo, Darko Mrđa je bivši zapovjednik specijalne policije iz Prijedora, osuđen 2004. godine zbog sudjelovanja u likvidacijama više od 200 nenaoružanih bošnjačkih i drugih nesrpskih civilia na planini Vlašić u augustu 1992.Na prvom pojavljivanju pred Sudom 2002. godine poricao je optužnicu, ali je 24. juna 2003. priznao krivicu za ubistva kao kršenja ratnog prava i običaja i za nehumano postupanje (pokušaj ubistva kao zločin protiv čovječnosti).

Kao komandant Interventnog voda policije Mrđa je 21. augusta 1992. učestvovao u praćenju konvoja autobusa i kamiona s više stotina bošnjačkih i drugih nesrpskih civila koji se kretao iz Prijedora prema Travniku.Kod mjesta Ilomska Rijeka srpski policajci su su iz konvoja izdvojili vojno sposobne muškarce i smjestili ih u dva autobusa. Odvezeni su do mjesta Korićanske stijene na planini Vlašić gdje su strijeljani.

Pokolj je tada preživjelo 12 zarobljenika, a u dodatku optužnice navedena su imena ukupno 228 žrtava.U obrazloženju presude sudac Alphonse Orie je naveo da Mrđa nije bio arhitekt tog masovnog pokolja, već da je djelovao po zapovjedi. Zaključeno je da kazna mora odraziti svu okrutnost i nehumanost utjelovljenu u Mrđinu izravnom sudjelovanju u strijeljanju više od 200 civila.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku